Μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα καταγράφεται λεπτομερώς ο χώρος που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζει η διοίκηση του κεντρικού δήμου.

Αυτή η ψηφιακή καταγραφή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει τάξη στην αυθαίρετη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε όλη την πόλη, ενώ πρόσβαση δεν θα έχουν μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και οι απλοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Πέτρο Λεκάκη, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι δημότες να διαπιστώνουν και μόνοι τους κατά πόσο τα καταστήματα λειτουργούν νόμιμα ή αν αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερο μέρος από αυτό που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου και έρχεται μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων -κυρίως του κέντρου της Θεσσαλονίκης- πως η αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δυσκολεύει και εμποδίζει την κίνηση των πεζών.

Στο θέμα της καταπάτησης του δημόσιου χώρου από τα εστιατόρια και τα μπαρ στέκεται και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, με αφορμή τις καταγγελίες δημοτών.

«Οι πολίτες οργανώνονται και πολύ καλά κάνουν. Και εμείς οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στις επισημάνσεις τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε αυτήν την πόλη η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει ντε και καλά να συνοδεύεται από ανομία και καταπάτηση των κανόνων», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.