Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τον εργαζόμενο Οδυσσέα Βογιατζή που υπέστη εργατικό ατύχημα στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής τον Δεκέμβριο του 2015.  Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθηών όπου αποφασίσθηκε να μην υπάρξει συγκάλυψη στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

Η σχετική ανακοίνωση:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο Οδυσσέα Βογιατζή που υπέστει εργατικό ατύχημα στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής και ζητά την άμεση δικαίωσή του. Καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΠΑ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που είχαν σαν συνέπεια να υποστεί σοβαρό ατύχημα ο συνάδελφος.

Μερικούς μήνες μόνο μετά το ατύχημα στα ΕΛΠΕ που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους αλλά ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, τον Δεκέμβριο του 2015 στην Ιατρική Σχολή ο συνάδελφος Οδυσσέας Βογιατζής παρά λίγο να χάσει τη ζωή του εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και των ελλείψεων σε μέτρα ασφαλείας.

Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στο ταριχευτήριο, οι μνημονιακές επιταγές για περικοπές στο προσωπικό που συνοδεύονταν από περικοπές στα κονδύλια για συντήρηση και καθαριότητα, με συνέπεια άλλες δεξαμενές ταρίχευσης να είναι εκτός λειτουργίας και άλλες να υπολειτουργούν ενώ ο όγκος εργασίας (πτώματα προς ταρίχευση) αυξανόταν είχαν σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας του συμβασιούχου συναδέλφου.

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ κάλυπτε την έλλειψη προσωπικού με απλήρωτο και μη εκπαιδευμένο «εθελοντή» και με τη χρήση ακατάλληλων εργαλείων. Σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, με τις αναθυμιάσεις από τα τοξικά χημικά να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και τις ανύπαρκτες συνθήκες ασφάλειας, το «ατύχημα» ήταν θέμα χρόνου.

Ο συνάδελφός νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεννηματάς», με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα από τις επικίνδυνες ουσίες (φαινόλη και φορμόλη) που χρησιμοποιούνταν με ακατάλληλα εργαλεία, χωρίς να έχουν αποκλειστεί και σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του από τα εγκαύματα που του προκάλεσαν οι τοξικές ουσίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΠΑ γιατί αντί να αναλάβει τις ΕΥΘΥΝΕΣ της έναντι του εργαζόμενου και να αποκαταστήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας τον ΑΠΕΛΥΣΕ μετά από 10 χρόνια εργασίας μη ανανεώνοντας τη σύμβαση εργασίας του.

Απαιτούμε:

Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό «ατύχημα» στο ΕΚΠΑ. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα.

Άμεση επαναπρόσληψη του Οδυσσέα Βογιατζή στη θέση του, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Καταβολή της μισθοδοσίας των προηγούμενων μηνών και αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα

Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Υγείας, να πάρουν θέση για το «ατύχημα» και τις παραλείψεις της διοίκησης του ΕΚΠΑ.