Εντός του Ιουνίου αναμένεται να παραδοθούν στους συγγενείς τα λείψανα 15 καταδρομέων από την Ελλάδα, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1974 έχασαν τη ζωή τους όταν καταρρίφθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που τους μετέφερε για βοήθεια στην Κύπρο. Τα λείψανα των καταδρομέων βρέθηκαν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος στην εκσκαφή, που έγινε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Το αεροσκάφος, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε, είχε καταρριφθεί από την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Την ολοκλήρωση των επιστημονικών διαδικασιών ταυτοποίησης των λειψάνων με την μέθοδο DNA ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος μαζί με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ηλία Φωτόπουλο, επισκέφτηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο στην Έγκωμη.

Ο κ. Φωτίου εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των πεσόντων για τα σαράντα δύο χρόνια αναμονής.

Οι συγγενείς, είπε ο κ. Φωτίου, θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα γίνει η τελετή επιστροφής και παράδοσης των λειψάνων στις οικογένειές τους.

Από τους 31 καταδρομείς και μέλη του πληρώματος, ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 28, ανέφερε ο κ. Φωτίου και προσέθεσε ότι υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα τριών επιβαινόντων στο αεροσκάφος. «Εκτιμούμε ότι τα λείψανα τους τα έχουν άλλες οικογένειες στην Ελλάδα (σ.σ: στις οποίες δόθηκαν πριν χρόνια κατά λάθος) ή περιλαμβάνονται στα λείψανα, που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν μέχρι σήμερα, λόγω επιστημονικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από χημικές ουσίες, με τα οποία ψεκάζονταν στο παρελθόν», ανέφερε.

Ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειές για επίλυση των επιστημονικών προβλημάτων που αφορούν τα λείψανα αυτά συνεχίζονται, τόσο στην Κύπρο, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όσο και σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κυπριακή κυβέρνηση και σε όλους τους άλλους φορείς που συνέβαλαν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων. «Καθήκον δικό μας, πλέον, είναι να αντιμετωπίσουμε, και αντιμετωπίζουμε, με δέος τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων, να τους δώσουμε τη σωστή ενημέρωση ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.