«Η ιστορία μας είναι ποτισμένη από τη προσφυγιά. Από εικόνες και περιγραφές τραγικά οικείες. Μοίρες κοινές, χθες και σήμερα. Αποδράσεις δύσκολες, αναγκαστικές, επικίνδυνες. Πάντα όμως με το ίδιο “διαβατήριο”: την ελπίδα ανθρώπων σε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χαιρετίζοντας την έναρξη του κινηματογραφικού αφιερώματος «Πρόσφυγες: απόδραση προς την ελευθερία;».

Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, και έως την 1η Ιουνίου θα σκιαγραφήσει τις διαφορετικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας και στη συμβολή της ως προς τη διάχυση ενός «σπουδαίου μηνύματος αλληλεγγύης, μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ευρώπης, μετακίνηση πληθυσμών από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο τίτλος του αφιερώματος με τη μορφή ερωτήματος, σημείωσε, αφενός «ταυτίζεται με τον ξεριζωμό ανθρώπων από τα σπίτια και τις μνήμες του τόπου τους, αφετέρου αποτελεί ερώτημα συνείδησης και ανθρωπιάς που μας αφορά όλους».

Για τη στάση της ΕΕ επί του θέματος παρατήρησε ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα “τρίζει” όσο κράτη-μέλη της ΕΕ απεμπολούν τις αρχές της αλληλεγγύης, υψώνοντας φράκτες» και ότι η περιφέρεια Αττικής έχει δώσει από την πρώτη στιγμή την απάντησή της, επιλέγοντας συχνά να «υπερβεί αρμοδιότητες και διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την ΕΕ ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο».