Μία μοναδική έκθεση έργων του κορυφαίου Κερκυραίου, χαράκτη-εικαστικού δημιουργού, Νικόλαου Βεντούρα, που με την τέχνη του σημάδεψε τη νεοελληνική χαρακτική τέχνη, εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας.

Στην έκθεση, που η αυλαία της άνοιξε το βράδυ της Κυριακής, παρουσιάζονται έργα από την οικογενειακή συλλογή του δημιουργού, πολλά από τα οποία βλέπει το κοινό για πρώτη φορά και επίσης προσωπικά αντικείμενα, σχέδια και εργαλεία του χαράκτη.

«Η Πινακοθήκη δήμου Κέρκυρας παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της καλλιτεχνικής πορείας του Νίκου Βεντούρα, που το έργο του αποτελεί τομή και σημείο αναφοράς για τη χαρακτική του 20ου αιώνα. Για την Κέρκυρα το έργο του κορυφαίου εικαστικού δημιουργού είναι ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια η ευρύτερη ανάδειξή του εντάσσεται στους στόχους της έκθεσης» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης, Μαρία Μουζακίτη.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων της Πινακοθήκης του δήμου Κέρκυρας, στις αίθουσες Περιστυλίου, στο Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα.

Η «Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων» ιδρύθηκε το 1991 επί δημαρχίας του Ιωάννη Κούρκουλου, στεγάσθηκε καταρχήν στην οικία Δαλιέτου και στην συνέχεια, από το 1995 στην ανατολική πτέρυγα των Παλαιών Ανακτόρων, Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Ένα μέρος των συλλογών χαρακτικής εκτίθεται επίσης από τον Νοέμβριο του 2008 στο ιστορικό κτήριο της Ιονίου Βουλής.

Τα δύο μνημεία, χαρακτηριστικά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της περιόδου της Βρετανικής Προστασίας, 1819-1823, George Whitmore και 1855, Ιωάννης Χρόνης, προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον φιλοξενίας των συλλογών της Πινακοθήκης που παρουσιάζονται σε δύο μεγάλες εκθέσεις ιστορικής αναδρομής στην εξέλιξη της ζωγραφικής και χαρακτικής στην Κέρκυρα (16ος-20ος αι.). Στους χώρους συνεστιάσεων και διαμονής της στρατιωτικής φρουράς στα Παλαιά Ανάκτορα, αλλά και στον ιστορικό χώρο των συνεδριάσεων στην Ιόνιο Βουλή, οι εκθέσεις έργων τέχνης που έχουν φιλοτεχνηθεί από επτανήσιους καλλιτέχνες, σε αρμονική συνύπαρξη με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των μνημείων, συνεισφέρουν σε μία νέα σύγχρονη χρήση και λειτουργία τους, εντός του σχεδίου ανάπτυξης και προβολής της πόλης της Κέρκυρας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.