Την τριήρη «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπλευσε σήμερα στη Μαρίνα Ζέας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρες Θάλασσας 2016», υποδέχθηκε σήμερα ο δήμαρχος, Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα κατά την άφιξη του πλοίου ιστορικής αξίας, το οποίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Ζέας έως τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που ο Πειραιάς γιορτάζει τις “Ημέρες Θάλασσας”», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι την τριήρη θα μπορούν να επισκεφθούν δημότες, παιδιά και τουρίστες. «Είναι η ναυαρχίδα των εκδηλώσεών μας σε επίπεδο πολιτισμού, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Δημοτικού Θεάτρου, του Βεακείου Θεάτρου, του Ναυτικού και Αρχαιολογικού Μουσείου» πρόσθεσε ο κ. Μώραλης και υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς έχει επισκέπτες από όλην την Αττική αλλά και τουρίστες.

Ο κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ», πλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, επεσήμανε ότι «η “Ολυμπιάς” είναι το μοναδικό αντίγραφο πλεύσιμο στον κόσμο, της αρχαίας αθηναϊκής τριήρους, πλήρως λειτουργική. Μέσω αυτού του πλοίου, μεταφέρθηκε ο ελληνικός πολιτισμός, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο». Δίνοντας στοιχεία για το πλοίο, ο κ. Χαραλαμπόπουλος ανέφερε ότι έχει 170 κωπηλάτες, με συνολικό πλήρωμα 200 άτομα και συμπλήρωσε ότι κωπηλατείται τους τελευταίους δύο μήνες από ναυτικούς δοκίμους και υπαξιωματικούς, καθώς κάνουν δοκιμαστικά μετά από 12 χρόνια ακινησίας της τριήρους.

Η τριήρης κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1985-1987, με σχέδια από την «Trireme Trust» της Βρετανίας και με ελληνικά χρήματα.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν την τριήρη «Ολυμπιάς» τις εξής ημέρες και ώρες:

Παρασκευή 27 Μαΐου, από τις 17:00 έως τις 20:30.

Σαββάτο 28 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:30 έως τις 20:30.

Κυριακή 29 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:30 έως τις 20:30.