Τα προνομία και η προσωπική διάφορα που πίστευαν ότι θα κρατήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τον ενιαίο μισθολόγιο χάθηκαν μέσα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που τελείωσε πριν από λίγο.

Τελικά το ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπει έναν ενιαίο μισθό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας.

Δηλαδή θα υπάρχει πλέον ένας μισθός για όλους του εργαζομένους του Δημοσίου, ο οποίος θα εξαρτάται αποκλειστικά από την προϋπηρεσία τους και όχι από το σε ποιον φορέα εργάζονται.

Όμως καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές. Με απλά λόγια χάνονται τα επιδόματα των παλιών δημοσίων υπάλληλων που είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει η κυβέρνηση και την θες του παίρνει μια αόριστη υπόσχεση ότι θα αμείβονται με εξτρά ανάλογα με το πόσο θα δουλεύουν.

Για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου».

Δηλαδή η κυβέρνηση τραβάει τον εργασιακό μανδύα στο δημόσιο και το θεωρεί κρατικό υπάλληλο και όχι σε εργαζόμενο συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.