Με βομβαρδισμένο τοπίο, μια πόλη-φάντασμα μοιάζει η Ειδομένη μετά την τριήμερη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Ύστερα από περίπου 70 μέρες η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε. Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί όπου από το πρωί εργάτες μαζεύουν απ’ τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι – μεταξύ άλλων – προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων. Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν χθες από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

Πίσω στον καταυλισμό, ρούχα, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα μέσα στις άδειες σκηνές, θυμίζουν τους ανθρώπους που έζησαν εκεί τους τελευταίους μήνες, περιμένοντας να βρουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους για μία καλύτερη ζωή στη βόρεια Ευρώπη.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Πλάι σε μια σκηνή μια παιδική ζωγραφιά τσαλακωμένη και πεταμένη στο χώμα, απεικονίζει τη φρίκη του πολέμου που έζησαν οι πιο πολλοί από τους πρόσφυγες, προτού πάρουν τη μεγάλη απόφαση για το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη. Παραδίπλα μία κούκλα και λίγο πιο πέρα ένας λόφος από σκουπίδια.

Οι αστυνομικοί που είχαν φτάσει στο σημείο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι περισσότεροι έχουν αναχωρήσει, ενώ μερικοί έχουν παραμείνει πίσω επιτηρώντας την περιοχή. Τις επόμενες μέρες θα δρομολογηθεί και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στους δύο πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στην Ειδομένη.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

2533103 ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ