Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να δοθεί λύση στο φλέγον θέμα της λειτουργίας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνται 48ωρες κυλιόμενες απεργίες των εργαζομένων, αρχής γενομένης από σήμερα, ζητούν με επιστολή τους οι διοικήσεις οκτώ παραγωγικών φορέων της περιοχής. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι κυλιόμενες απεργίες, ως αντίδραση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, «στρέφονται με ευθύ τρόπο κατά όλων των επαγγελματικών τάξεων, που εξαρτώνται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από την ομαλή και αδιατάρακτη λειτουργία του λιμένος».

Επιπλέον, επισημαίνεται, εάν συνυπολογιστούν οι απεργίες του Μαρτίου και του Απριλίου, επανέρχονται στη μνήμη οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις του 2008, «όταν ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας υπέστη οικονομική καταστροφή και το λιμάνι απαξιώθηκε, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος του transit φορτίου το οποίο ουδέποτε επέστρεψε, αφού κατευθύνθηκε στα λιμάνια του Δυρραχίου, του Μπουργκάς και της Βάρνας».

Κατά τις διοικήσεις των οκτώ φορέων, «η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα και οι παραγωγικές τάξεις βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής». Αν δεν βρεθεί λύση, προσθέτουν, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ανυπολόγιστες. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, των συλλόγων Ναυτικών Πρακτόρων και Εκτελωνιστών και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση μπροστά στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού, ενώ η πορεία επί της Λεωφόρου Νίκης κατέληξε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται, ότι με ανακοίνωση που εξέδωσαν εξαγγέλλοντας την κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για «κυβερνητικό εμπαιγμό» σε ό,τι αφορά το βασικό τους αίτημα, ήτοι την κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων.