«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα – επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό», είναι το θέμα του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη Σάμο.

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν υπουργοί, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Επίσης θα παρουσιαστεί και σχετική μελέτη για τις επιπτώσεις αυτές, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ. Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένες λύσεις, καθώς η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα θα υπάρξουν τοποθετήσεις συνέδρων για τις εξής θεματικές ενότητες: «Ελλάδα & το Προσφυγικό Ζήτημα: Εθνική Απειλή ή Εθνική Πρόκληση»-«Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαχείρισης του Προσφυγικού Ζητήματος σε Τοπικό Επίπεδο: Ο Ρόλος των Δήμων από τη μέχρι σήμερα εμπειρία» – «Η Μετανάστευση στις Πόλεις – Ανασχεδιασμός του Αστικού Ιστού Κοινωνική Ενσωμάτωση» – «Τουρισμός, Ανάπτυξη και Προσφυγικές Ροές» -«Κοινωνική αλληλεγγύη, Εθελοντισμός και Ανθρωπιστική Βοήθεια».