«Καλούμεθα να διακονήσουμε ένα μεγάλο ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός, που προϋποθέτει και απαιτεί τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την ανιδιοτελή φωνή μας και την θυσιαστική μαρτυρία μας», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αναφορικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα συγκληθεί από 17 έως και 26 Ιουνίου στην Κρήτη. Η επισήμανσή του έγινε κατά την πρώτη συνεδρία της έκτακτης σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έλαβε χώρα υπό την προεδρία του στο Σώμα της ΙΣΙ.

Επιπλέον, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας εξέφρασε παράκληση προς τους ιεράρχες σχετικά με το εν λόγω θέμα «Να κινηθούμε μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και του σεβασμού προς κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας κυρίαρχη θέση την γνώμην των πλειόνων» και επισήμανε ότι «Έχουμε χρέος να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, προς διευκόλυνση της πανορθοδόξου προπαρασκευαστικής γραμματείας αλλά και προς αποσαφήνισιν κάθε σκιάς, αμφιβολίας και απορίας».

Στο τέλος της προσφώνησής του ανέφερε: «Η Σύνοδος της Κρήτης είναι ένα ιστορικό και συνάμα καθοριστικό εκκλησιαστικό γεγονός. Η οικουμένη περιμένει από εμάς την μαρτυρία της ενότητάς μας. Το κοινόν ποτήριον, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, θα είναι αυτό που πάντοτε θα μας ενώνει ή θα μας χωρίζει. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σε δογματικά θέματα. Η Εκκλησία μας είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και είναι επιτακτική η ανάγκη για την ιεραποστολική μαρτυρία Της, για την σύγχρονη τοποθέτησή Της στα προβλήματα της εποχής μας, καθώς και για την συνέχιση του αγιαστικού έργου Της για την σωτηρία όλων ημών». Επιπρόσθετα, έκανε σαφές ότι «Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο». Παρότρυνε, μάλιστα,«Ας αφήσουμε την χάρι του Θεού να καλύψει τα δικά μας κενά, τα οποία θα είναι πολλά. Ας είναι μεγάλη και δυνατή η προσευχή μας, η πίστη μας, η εμπιστοσύνη μας στον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος που πάνω από δύο χιλιετίες καθοδηγεί, παρά τις αμαρτίες μας, το έργο της Εκκλησίας του Χριστού. Οι εποχές που ζούμε προσφέρονται όσο ποτέ για εγωισμούς και φιλοδοξίες. Ας μην το επιτρέψουμε και ας γίνει κεντρική προσευχή μας ο Λόγος του Αρχαγγέλου, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου!»

Επιπλέον, κάλεσε τους μητροπολίτες να προσευχηθούν δυνατά ούτως ώστε το μήνυμά τους να ενώσει, να φωτίσει και να ενδυναμώσει τον πιστό λαό μας που προσδοκά σήμερα τα πορίσματα και τις αποφάσεις τους και είπε ότι για δύο ημέρες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά όλες τις παραμέτρους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου.