Τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη τη χώρα, ζητούν με δηλώσεις τους στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και οι δήμαρχοι Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ώστε να μην επιβαρυνθεί μονομερώς η περιοχή της Θεσσαλονίκης με τη φιλοξενία των προσφύγων που θα μεταφερθούν από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης.

«Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση τον επιμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών αναλογικά με βάση τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να φύγει η Ειδομένη και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να μη σηκώνει μια Περιφέρεια στη χώρα το βάρος ενός ολόκληρου ευρωπαϊκού προβλήματος» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετατρέπει τώρα τη Θεσσαλονίκη σε Ειδομένη, συγκεντρώνοντας εκ νέου όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα μετεγκατάστασης – φιλοξενίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία των οποίων δεν συνεννοήθηκε ούτε με τους δήμους, ούτε με την περιφέρεια. Η κυβέρνηση, κατά την πάγια πρακτική της, προσπερνά την Αυτοδιοίκηση και συνεννοείται μόνο με τους ιδιώτες».

Τόνισε ακόμη: «Με την πολιτική πίεση που ασκήσαμε ως Περιφέρεια όλους τους προηγούμενους μήνες και τη μηνυτήρια αναφορά και την παρέμβαση του εισαγγελέα που ζήτησα πριν από λίγες μέρες, καταφέραμε να φτάσει σήμερα η κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν ήθελε, δηλαδή να εκκενώσει την Ειδομένη τώρα, χωρίς άλλες αναβολές και δικαιολογίες». Για τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη είπε πως είναι ανάγκη να ανοίξει άμεσα και ότι το κλείσιμό της επί 70 μέρες έχει τεράστιο οικονομικό κόστος που ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια ευρώ.

Υπέρ της ισοκατανομής των προσφύγων τάχθηκε και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν ενημερώθηκε από την κυβέρνηση για τον χώρο που ενοικιάστηκε στη Θέρμη για τη φιλοξενία προσφύγων, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο δήμος, με ομόφωνη απόφασή του, πρότεινε χώρο για τον σκοπό αυτό στην περιοχή Τσαΐρια. Με αφορμή τις πληροφορίες ότι ενοικιάστηκε χώρος που βρίσκεται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου μετά τα λουτρά Θέρμης, τόνισε: «Θορυβηθήκαμε, είπαμε δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό και όμως συμβαίνει. Αν μας το έλεγαν πιο μπροστά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με την τοπική κοινωνία για να μην υπάρχουν αντιδράσεις». Σημείωσε, άλλωστε, ότι η Θέρμη φιλοξενεί ήδη πρόσφυγες σε δύο ξενοδοχεία και σε άλλους μικρούς ιδιωτικούς χώρους χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Στην ενοικίαση ξενοδοχείων αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9». Επικαλέστηκε πληροφόρηση που είχε από ξενοδόχο στο Ωραιόκαστρο σχετικά με έγγραφο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο του. «Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αρνήθηκε. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος θα δεχτεί και το οικονομικό δέλεαρ είναι ισχυρό» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, «όταν για ένα κατάλυμα της τάξης των 1.000 ατόμων, η αμοιβή, από ό,τι φημολογήθηκε, είναι 25.000 το μήνα, με προκαταβολή έξι μηνών, αντιλαμβάνεστε ότι τα χρήματα είναι μεγάλο δέλεαρ».

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ωραιοκάστρου δηλώνει ότι δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες – μετανάστες στην περιοχή του, επισημαίνει ότι υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στα κέντρα φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν και ζητεί την ισομερή κατανομή των προσφύγων μεταναστών σε όλους τους δήμους της επικράτειας, την έγκαιρη ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις προθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης και την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής αλλά και του Κέντρου Υγείας Διαβατών.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9» αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ειδομένη σημειώνοντας: «Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ να λύσουμε το πρόβλημα στην Ειδομένη. Ήταν μια υποχρέωση που είχαμε ως Έλληνες, ανθρωπιστική υποχρέωση απέναντι σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, όμως είχαμε και μια υποχρέωση και σαν κράτος. Η καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος της Ειδομένης οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στο ότι δεν είχαμε έτοιμους χώρους, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν. Χώρους τέτοιους που να ανταποκρίνονται στην ποιότητα διαβίωσης που πρέπει και να μην μεταφερθούν σε γκέτο ή σε μια αντίστοιχη Ειδομένη ή σε ένα Καλαί κάπου αλλού». Τόνισε ότι είχε ζητηθεί από τους δήμους να προτείνουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων, ωστόσο «δεν υπήρχε από το σύνολο της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης η ίδια στάση». Αναγνώρισε ότι «δυστυχώς, οι μισθωμένοι χώροι παρουσιάζουν μια συγκέντρωση, ιδιαίτερα στον Δήμο Δέλτα», επισήμανε ότι θα υπάρξουν χώροι και ανατολικά και πρόσθεσε: «Ζήτησα δημόσια από όλους τους δήμους να αναλάβουν μια ευθύνη της τάξης των 1.000 προσφύγων για να φιλοξενήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχει μια διακριτική μεταχείριση περιοχών όσον αφορά τη φιλοξενία».