Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης κατά την οποία πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνονται και θα φιλοξενηθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί και έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και αλληλέγγυους. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Τη Δευτέρα έφθασαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες ενίσχυσης από την Αθήνα.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες υπολογίζεται ότι θα ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, η οποία παρέμενε κλειστή για σχεδόν 66 μέρες.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης και άλλοι δύο χώροι στεγασμένοι με σκηνές. Ο κ. Κυρίτσης όμως απέφυγε να απαντήσει για το «μπλόκο» των δημοσιογράφων στον καταυλισμό. ««Η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός, ότι το να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω τους δεν βοηθάει» είπε.

Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο Mega, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της ΕΕ, άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

Ήδη αναχώρησαν από την Ειδομένη οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Σίνδου Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας. Στο πρώτο λεωφορείο επιβιβάστηκαν 48 αλλοδαποί και στο δεύτερο 68.

Όπως έγινε γνωστό η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ