Στην πρώτη γραμμή της επιλογής δημοτών και επισκεπτών της πόλης των Χανίων βρίσκονται οι βόλτες με τα 40 κοινόχρηστα ποδήλατα του δήμου όπως γνωστοποίησε η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2015 όταν δόθηκαν στην κυκλοφορία τα κοινόχρηστα ποδήλατα μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2016 έκαναν ορθοπεταλιές με αυτά 6.500 πολίτες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τον Απρίλιο το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του δήμου Χανίων κατέγραψε ένα ακόμη ρεκόρ χρήσης. Οι ενοικιάσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με τον Μάρτιο, προσεγγίζοντας τις 1.500. Το κάθε ποδήλατο χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον μία φορά τη μέρα κατά μέσον όρο. Αυτό είναι το υψηλότερο πλήθος μηνιαίων ενοικιάσεων που έχει καταγραφεί από την εκκίνηση λειτουργίας του συστήματος διάθεσης.

Υψηλό ρεκόρ καταγράφηκε στις 3 και 17 Απριλίου με 80 ενοικιάσεις (2 ενοικιάσεις ανά ποδήλατο). Τα νούμερα γίνονται ακόμη πιο σημαντικά, αν κανείς συνυπολογίσει ότι το σύστημα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της πόλης και ότι λειτουργεί από τις 9πμ έως τις 9μμ.

Σε περιβαλλοντικούς όρους εκτιμάται ότι η χρήση έχει επιτύχει την αποφυγή της εκπομπής περισσότερων από 2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς και την εξοικονόμηση περίπου 1,5 τόνου καυσίμων (υπολογίζεται ένας μέσος ορος υποκατάστασης διαδρομών με αυτοκίνητο από ποδήλατο της τάξης του 30%).

Βάσει των ίδιων στοιχείων, φαίνεται ότι το κοινόχρηστο ποδήλατο έχει γίνει το βασικό μέσο μετακίνησης στην παλιά πόλη και στα κοντινά σημεία ενώ αξιο αναφοράς είναι ότι δεν έχουν σημειωθεί παρά ελάχιστες απόπειρες κλοπών ή βανδαλισμών, κάτι που δείχνει σύμφωνα με την δημοτική αρχή ότι το σύστημα έχει αγκαλιαστεί τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους επισκέπτες της πόλης.

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα ο δήμος έκανα γνωστό ότι σκοπεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των σταθμών ποδηλάτων έτσι ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα όλο και περισσότερο κόσμο με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης, τη μείωση του κυκλοφοριακού και εν τέλει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.