Οι νέοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε κάποιο κολέγιο, που έχει πάρει άδεια από το υπουργείο Παιδείας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η χορήγηση αυτών των αδειών δεν συνδυάζεται με κανέναν τρόπο με την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των κολεγίων.

Με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που εφαρμόζονται υποχρεωτικά στη χώρα μας μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010, αναγνωρίζονται μόνο τα πτυχία των πανεπιστημίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, τα κολέγια που δεν έχουν συνεργασίες με πανεπιστήμια της Ε.Ε. και δεν εξασφαλίζουν στους αποφοίτους τους τα σχετικά πανεπιστημιακά πτυχία και βεβαιώσεις, δεν υπάγονται στις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Επομένως, οι υποψήφιοι που θέλουν να εγγραφούν σε κάποιο κολέγιο πρέπει να ελέγχουν τα εξής:

1 Εάν το κολέγιο συνεργάζεται με ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο χώρας της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό μπορεί να γίνει με έλεγχο των εντύπων του κολεγίου αλλά και με επίσκεψη στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου ή της αντίστοιχης ξένης πρεσβείας στη χώρα μας.

2 Εάν η εγγραφή γίνεται στο μητρικό πανεπιστήμιο. Μπορείτε να ζητήσετε μια σχετική βεβαίωση για σπουδαστή προηγούμενου έτους.

3 Εάν το πτυχίο που θα λάβετε είναι πτυχίο ξένου πανεπιστημίου. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να δείτε το πτυχίο ενός αποφοίτου προηγούμενου έτους.

4 Εάν το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται στη χώρα του πανεπιστημίου. Μπορείτε να ζητήσετε μία σχετική βεβαίωση Επιμελητηρίου ή κρατικής αρχής στη χώρα που εδρεύει το πανεπιστήμιο για έναν απόφοιτο προηγούμενου έτους.

Οι απόφοιτοι των κολεγίων που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων παίρνουν πτυχία βρετανικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα λαμβάνουν και μια βεβαίωση αναγνώρισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον αντίστοιχο βρετανικό ΔΟΑΤΑΠ (NARIC).