Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφτάνουν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και μεταφέρονταν στα κέντρα καταγραφής, μία ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία λαμβάνει χώρα εκεί: η διαδικασία ταυτοποίησης υπηκοότητας, γνωστή κι ως «screening». Ο μηχανισμός ταυτοποίησης ενεργοποιείται προκειμένου εξακριβωθεί η χώρα καταγωγής των νεοαφικνούμενων αλλοδαπών, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν διαβατήρια ή είναι κάτοχοι πλαστών εγγράφων. Όπως θα περίμενε κανείς, κάποιοι αλλοδαποί δίχως ταξιδιωτικά έγγραφα, σπεύδουν να δηλώσουν ότι είναι από τη Συρία, προκειμένου να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και να αποφύγουν την επαναπροώθηση. Στις περιπτώσεις αυτές, η διαδικασία ταυτοποίησης υπηκοότητας, αποδεικνύει το αληθές ή ψευδές της δήλωσης προέλευσης.

Πώς γίνεται το «profile screening»

Τη διαδικασία ταυτοποίησης αναλαμβάνουν εκπαιδευμένα κλιμάκια σε όλα τα σημεία που αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρο Χρονόπουλο, η διαδικασία της ταυτοποίησης πραγματοποιείται από ειδικά καταρτισμένους και εκπαιδευμένους αστυνομικούς, με την υποστήριξη διερμηνέων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνέντευξη, που για να ολοκληρωθεί απαιτούνται από 5 έως 15 λεπτά. Οι ερωτήσεις που απευθύνονται στους αλλοδαπούς αφορούν πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τις χώρες προέλευσής τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του «Έθνους», κάποιος που δηλώνει ότι είναι από τη Συρία, μπορεί να του ζητηθεί να δείξει την πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου από τη χώρα αυτή. «Πολλοί Σύροι δεν είχαν προλάβει να βγάλουν διαβατήριο ή το έχασαν κατά το ταξίδι. Αντιστοίχως, πολλοί μετανάστες επικαλούνται ότι είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Αν λες ότι είσαι από τη Συρία, αλλά δεν αναγνωρίζεις ένα μνημείο, το διαβατήριο ή πινακίδες κυκλοφορίας, τότε μάλλον δεν είσαι από τη Συρία», είχε δηλώσει στην εφημερίδα, η Εύα Μονκιούρ, εκπρόσωπος Τύπου της Frontex.

Το 49% των προσφύγων προέρχονται από τη Συρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των αφίξεων στην Ελλάδα προέρχεται από τις 10 χώρες που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη φυγή πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι το 49% των αλλοδαπών που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω θάλασσας προέρχονται από τη Συρία. Ακολούθως, το 26% προέρχεται από το Αφγανιστάν, το 16% από το Ιράκ, το 4% από το Πακιστάν και το 3% από το Ιράν. Τέλος, ξεκάθαρη είναι η μείωση των ροών μέσα στο 2016, καθώς από τις 67.415 του Ιανουαρίου (1.694 τον ίδιο μήνα του ‘15), φτάσαμε στις 3.462 του Απριλίου, έναντι 13.556 τον ίδιο μήνα του 2015.