Με αφορμή την απεργία της ΠΝΟ και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του δήμου Ιεράπετρας σε έκτακτη συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η ανάγκη ενεργοποίησης πλοίου ασφαλείας σύμφωνα και με τον νόμο 4256/14, αλλά και η καταψήφιση των μέτρων που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό για τον πρωτογενή τομέα.

Το ψήφισμα διαβιβάστηκε από τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόσιο Καλαντζάκη προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τους βουλευτές του νομού Λασιθίου, Μανώλη Θραψανιώτη και Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου, όπως τονίστηκε να προχωρήσουν άμεσα στις δικές τους ουσιαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους αγρότες παραγωγούς, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε έναν ευαίσθητο τομέα, πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τομέας των καλλιεργειών.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι: «Από το πρωί της 6ης Μαϊου 2016 και ώρα 06:00 π.μ. είναι σε ισχύ τετραήμερη απεργία της Π.Ν.Ο. με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να θίγονται ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας δέχεται ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο διάστημα επλήγη ξανά λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς εξαιτίας της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας με απόφασή του έχει αιτηθεί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτη».

Επίσης σημειώνεται στο ψήφισμα ότι «στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν στον αγροτικό κόσμο του τόπου μας: αιτούνται από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας και να πράξει τα δέοντα, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες παραγωγοί’.

Ακόμη τονίζουν πως «απαιτούμε εφόσον, εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με την Π.Ν.Ο., της οποίας τα αιτήματα κρίνονται δίκαια, και εφόσον δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση να προβεί στην εφαρμογή του νόμου 4256/14 σχετικά με το πλοίο ασφαλείας. Στην εσχάτη των περιπτώσεων απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο, παρόλο που ακόμα και έτσι δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες μας, τη στιγμή που ο πρωτογενής κλάδος είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που συμβάλουν ενεργά στα δημόσια έσοδα και ελάχιστα στα δημόσια έξοδα».

Καταλήγοντας το ψήφισμα της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του δήμου Ιεράπετρας ζητά «να καταψηφιστούν τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και δεν σας επιτρέπεται να τον υποβαθμίσετε και εν τέλει να εξαφανίσετε».