Mε επιτυχία πέρασε το συνταγματικό έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας η θέσπιση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων ,αλλά την οριστική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου,στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της.

Παλαιότερα το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά κριτήρια που επέβαλε προηγούμενος νόμος επιτρέποντας την ίδρυση φαρμακείων κατά αναλογία 3.000 κατοίκων.

Μετά από εκείνη την απόφαση αυτή, εκδόθηκε ο νέος νόμος, το 2006, όπου περιόρισε την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 κατοίκους ενώ διατήρησε και την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φαρμακείων.

Έτσι, τώρα οι ανώτατοι δικαστές με την απόφασή τους δέχθηκαν ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό όχι μόνο στην άσκηση αλλά και την πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, όπως ορίζει τη προσωπική και οικονομική ελευθερία το άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Η θέσπιση πληθυσμιακού κριτηρίου, αποβλέπει σύμφωνα με τους δικαστές στην εξασφάλιση της ορθολογικής κατανομής των φαρμακείων στις διάφορες περιοχές της χώρας και επισημαίνεται ότι ο περιορισμός επιβλήθηκε προς εξυπηρέτηση σκοπών οι οποίοι συνιστούν σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει φαρμακοποιοί, κατά της απόφασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αρνήθηκε να τους χορηγήσει άδεια νέων φαρμακείων στη Ν. Σμύρνη, με βάση τα κριτήρια του επίμαχου νόμου(3457/2006).