«Ουρανός» ονομάζεται το νέο πρόγραμμα που προωθούν από κοινού Ελλάδα και Ισραήλ και απευθύνεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις, στις δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνεται η Έρευνα και η Καινοτομία. Τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά και τη σχετική πρόσκληση σε νεοφυείς επιχειρήσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Κώστας Φωτάκης και ο επικεφαλής επιστήμονας του Ισραήλ, Avi Hasson που βρίσκεται στην Αθήνα και συντονίζει την πολιτική της χώρας του σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Όπως εξήγησαν οι δύο αξιωματούχοι, το πρόγραμμα «Ουρανός» προσβλέπει στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών για τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που στηρίζονται στην Έρευνα και την Καινοτομία. Παράλληλα απηύθυναν νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόσκληση σε ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις για την υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Η χρηματοδότηση των έργων για μεν την Ελλάδα προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ), για δε το Ισραήλ από κρατικούς πόρους. Η προκήρυξη θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά τη συνεργασία επιχειρήσεων στους τομείς της Aγροδιατροφής, των Επιστημών Υγείας και Φαρμάκων, την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Στη δεύτερη φάση, θα προκηρυχθούν δράσεις για τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, τον Πολιτισμό-Τουρισμό, τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, τα Υλικά και τις Μεταφορές (Logistic).

Σε δηλώσεις του ο κ. Hasson σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Ουρανός» είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της συνεργασίας καινοτόμων επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και επισήμανε ότι η χώρα του έχει ένα πολύ ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 επιχειρήσεις, ενώ 250 πολυεθνικές έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτάκης δήλωσε ότι οι συνέργειες στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών, διευρύνουν το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι τομέας αναδυόμενος που μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης.