Σε αμέλεια και όχι κακή πρόθεση αποδίδει η Αστυνομία τη στάση των γονιών της μικρής Μαρίας-Ειρήνης, οι οποίοι έχασαν από τα μάτια τους το παιδί με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τη μάντρα του παππού της στο Σκαραμαγκά.

Παιδοψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. που επιβλέπουν την 4χρονη στο νοσοκομείο «Παίδων» προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα λεγόμενα του τρομοκρατημένου κοριτσιού και να εξάγουν με προσοχή συμπεράσματα για τις ευθύνες των γονιών, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκε είναι να υπήρχε δόλος στην εξαφάνιση από την πλευρά της μητέρας. Η μικρή Μαρία-Ειρήνη είπε στους αστυνομικούς ότι «η μαμά μου με άφησε να παίξω με τα σκυλάκια στο δάσος».

Ωστόσο σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι με τη φράση αυτή το παιδί δεν εννοεί ότι η μητέρα του το οδήγησε στο δάσος και το εγκατέλειψε αλλά ότι η μητέρα του επέτρεψε να πάει να παίξει με τα σκυλάκια. Η μητέρα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως άτομο με ψυχολογικές διαταραχές που αγαπάει το κοριτσάκι αλλά ενδεχομένως δεν μπορεί να του δώσει την απαιτούμενη προσοχή. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής περιγράφεται ένα κλονισμένο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζούσε η Μαρία-Ειρήνη, γεγονός που ενδεχομένως συνετέλεσε στην αυστηρή αντιμετώπιση των γονιών από τις δικαστικές Αρχές.

Η μητέρα και ο πατέρας πέρασαν δύο βράδια στο κρατητήριο, καθώς ο Εισαγγελέας τους παρέπεμψε να δικαστούν την Τετάρτη στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Η δίκη τους πήρε τελικά αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι για να δουν το παιδί τους μετά τρεις ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απολογία τους υποστήριξαν ότι γιόρταζαν στη μάντρα του παππού της 4χρονης όταν ξαφνικά η Μαρία διέφυγε της προσοχής τους και χάθηκε. Πρόσθεσαν δε ότι πιστεύουν ότι κάποιος άρπαξε το παιδί και πως δεν είναι δυνατόν να πήγε τόσο μακριά μόνο του.