Τη συνέχιση της ήδη πετυχημένης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, στους νευραλγικούς τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο επικεφαλής επιστήμονας του Ισραήλ, Avi Hasson, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα και θα έχει σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος των επαφών του κ. Hasson, ο οποίος είναι υπεύθυνος της κυβερνητικής πολιτικής του Ισραήλ σε θέματα καινοτομίας, είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών συστημάτων νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα έχει πρώτα συνομιλίες με τον κ. Φωτάκη και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανακοινώσουν τη δεύτερη πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις για την υποβολή προτάσεων σχετικά με κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης, βάσει διμερούς συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Η συμφωνία αυτή αφορά τη συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, ενώ η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από την ΕΕ και το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ανάλογη πρόσκληση έγινε το 2012 και εστέφθη με απόλυτη επιτυχία, καθώς αφορούσε συνολικά 31 κοινά έργα που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας ελληνικές και ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ο Avi Hasson θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει επαφές με κύριους παράγοντες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και του συστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η επίσκεψη του κ. Hasson πραγματοποιείται στο πλαίσιο κοινής διακήρυξης των Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.