Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους εκπαιδευτικοί και φοιτητές κατά του νέου νόμου για την Παιδεία.

Στις 12:00 σήμερα διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, των δασκάλων, των πανεπιστημιακών και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.

Την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια οι φοιτητές του ΠΑΜΕ.

Ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζεται με θρυαλλίδα το νέο νόμο-πλαίσιο, με τις εξεταστικές να βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι φοιτητές κλείνουν μία – μία τις σχολές, προχωρώντας σε καταλήψεις.

Οι εξεταστικές περίοδοι έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο Δημοκρίτειο Θράκης , το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ρήγμα δημιουργήθηκε στις τάξεις των καθηγητών του ΕΜΠ, μερίδα των οποίων θεωρεί πως το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως «τα θετικά και αρνητικά του σημεία του νέου νόμου θα αναδειχθούν και θα αξιολογηθούν στην πορεία εφαρμογής».

Υπό κατάληψη τελούν ήδη σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΘνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (Αρχιτεκτονική, Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Φυσικό) και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αγώνα ξεκινούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ «με συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ήδη γίνει εκρηκτικά, αλλά και για να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και από τον προσανατολισμό τους στα ιδιωτικά κολέγια». Όπως ανακοινώθηκε από τη σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, η βασική διεκδίκησή τους, για την οργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών στα ιδρύματα για την απονομή διδακτορικών διπλωμάτων, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας, τελικά δεν πέρασε στα νέα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.