Η Ουάσιγκτον πιέζει «αφόρητα» σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ για τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών ταυτοτήτων στην Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα και αυτό τους προκαλεί ελέγχους στα σύνορα. Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ξεκινήσει να τρέχει τη διαδικασία με τη σύσταση δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μία ασχολείται με το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι και η άλλη με τις τεχνικές προδιαγραφές, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Η Ουάσιγκτον θέλει να γίνουν οι αλλαγές έως το 2017 αλλιώς μπορεί να υπάρξει αποπομπή της χώρας μας από το πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν μικροτσίπ, στο οποίο σε πρώτη φάση θα αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των στοιχείων, καθώς τελικός στόχος είναι το μικροτσίπ να περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό και την ασφάλιση του κατόχου, όπως και το ΑΦΜ. Το σενάριο οι νέες ταυτότητες να περιλαμβάνουν αποτύπωμα της ίριδας έχει αποκλειστεί. Οι πολίτες θα καταβάλλουν παράβολο 10 ευρώ για την απόκτηση των νέων εγγράφων.