Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου που κατάσχεται και βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Συγκεκριμένα, το Ε Τμήμα του ΣτΕ με γνωμοδότηση του (98/2016) έκρινε νόμιμο το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης και σύμφωνα με το οποίο αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής.

Όπως προβλέπεται από την διαδικασία, που αναφέρεται στο ΠΔ, ο δικαστικός επιμελητής  υποχρεούται να προσλάβει -κατά την κρίση του- πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής με τη σειρά του μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία πρέπει να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή. Όσο για την αμοιβή που αφορά στην εκτίμηση του ακινήτου καθορίζεται «εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου» και υποχρεωμένος να την καταβάλει είναι «ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (Τράπεζα, κ.λπ.) και το ποσό αυτό βαρύνει τελικά «εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση», δηλαδή  τον οφειλέτη και ιδιοκτήτη του ακινήτου.