Εκτεταμένα ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Μόρια της Λέσβου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο κέντρο καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα από τον χώρο όπου ζουν περίπου 100 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες αμέσως μετά την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα και του ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάϊκοφ. Ο κ. Μουζάλας εξήγησε στα παιδιά τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε δομές ανηλίκων οι οποίες δημιουργούνται στην Ελλάδα. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών οι νεαροί πρόσφυγες άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα και να βάζουν φωτιές σε κουβέρτες και σε κάδους απορριμμάτων. Τότε ο κ. Μουζάλας επέστρεψε προκειμένου να συζητήσει με τους νεαρούς και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δέχθηκε επίθεση με πέτρες και νερό από λάστιχο που βρήκαν στον περιβάλλοντα χώρο της δομής.

Η ένταση γενικεύτηκε και ο χώρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Για πάνω από δύο ώρες 1.500 από τους 3.500 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην κλειστή δομή  έδιναν μάχη με τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να επιβάλλουν την τάξη. Το απόγευμα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε με μικρές εστίες έντασης μέσα στο hotspot, ενώ το βράδυ η ηρεμία αποκαταστάθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών.

Γεμάτη η Ειδομένη

Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Ειδομένη, ενώ τις τελευταίες μέρες αναχώρησαν τέσσερα λεωφορεία με 200 άτομα. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της κυβέρνησης το οικονομικό κόστος από την παρατεταμένη διαμονή των προσφύγων στη σιδηροδρομική γραμμή έχει προκαλέσει ζημιά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δόθηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι εν όψει της ιδιωτικοποίησης η ζημιά που έχει υποστεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να την μετατρέψει σε ζημιογόνα.

Την ίδια ώρα σε αναβρασμό βρίσκονται οι δήμοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου μετά τις πληροφορίες ότι τρία εγκαταλελειμμένα εργοστάσια νοικιάστηκαν για να στεγάσουν πρόσφυγες. Τα εργοστάσια βρίσκονται σε Σίνδο, Καλοχώρι και Διαβατά.

Παραμένει γεμάτος ο Πειραιάς

Σε 2.680 ανέρχονται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για άδειασμα του λιμανιού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη (το πλοίο είχε παραλάβει 17 άτομα από τη Μυτιλήνη και 10 από τη Χίο)