Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, μετά από πολύμηνη ασθένεια.

Ο Γιάννης Βόγλης τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Μέσα σε δυόμιση μήνες, έκανε τρία χειρουργεία.

Έγινε γνωστός με τη φράση «Στάσου μύγδαλα» από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο».

Ο Γιάννης Βόγλης ήταν ένας από τους σκληρούς, τους αγέλαστους του ελληνικού κινηματογράφου και της μεγάλης οθόνης, που δεν δίσταζε να σπάει πόρτες, καρέκλες, να ρίχνει και καμιά σφαλιάρα όταν χρειαστεί.

Ήταν αυτός που χαμογέλασε μόνο όταν χρειάστηκε στην Αν Λόμπεργκ όταν της πρόσφερε τα περιβόητα μύγδαλα. Γενικά σε όλη του την πορεία χαρακτηρίστηκε για την σοβαρότητά του και την υπευθυνότητά του στη δουλειά του και τη ζωή του.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία τη βίωσε ως παραγωγός. «Δούλευα δέκα χρόνια στην τηλεόραση για να ξοφλήσω τα χρέη μου. Δεν ήθελα να λένε πως ο Βόγλης χρωστάει» έλεγε το περασμένο καλοκαίρι στην «Καθημερινή». Επεσε όμως θύμα τοκογλύφων. Το τριώροφο σπίτι του στη Γλυφάδα έμοιαζε πια βραχνάς και το θυσίασε. «Τόλμησα, δεν πέτυχα, χρεώθηκα ως παραγωγός… Τους ξεπλήρωσα όλους, ακόμη και τους τοκογλύφους, που τώρα θυμώνω σαν διαφημίζει τα ενεχυροδανειστήριά τους η τηλεόραση» έλεγε…

Σε δύο χρόνια «θα σου πάρω ένα διαμέρισμα», υποσχέθηκε τότε στη Μιράντα και τελικά τα κατάφερε και πήρε στην Παλλήνη.

Το βιογραφικό του Γιάννη Βόγλη

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937.Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι Υπερήφανοι». Έγινε γνωστός από την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη.

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το Προσκήνιο του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το Γιάννης Βόγλης είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ανατολή κατά τη δεκαετία του ’80.