Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μεταφερθούν στους δύο νέους ξενώνες, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από τα συνολικά 1.500 που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα και έχουν δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 50 παιδιών, αγοριών και κοριτσιών.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα αγόρια άνω των 14 ετών θα διαμείνουν στο Ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμονας», το οποίο έχει δυναμικότητα 40 θέσεων, ενώ άλλα δέκα προσφυγόπουλα, μικρότερης ηλικίας και κορίτσια, θα μεταφερθούν σε ξενώνα εντός του αύλειου χώρου του Ιδρύματος για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στις Σέρρες.

Οι δύο χώροι είναι έτοιμοι και απομένει η στελέχωση τους με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Η υποστήριξη τους υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS που εδρεύει στην Αυστρία ενώ το πρόγραμμα «τρέχει» σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Τον ξενώνα στο Ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμονας» επισκέφτηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, Siddhartha Kaul, με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος και ξεναγήθηκε στο χώρο από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Συλβάνα Καρασαββίδου.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ.Kaul στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά καθώς επίσης και συνάντηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

«Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο ζήτημα. Μετά την Αθήνα και τη Λέσβο βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για να έχω μια αίσθηση αυτού του μεγάλου προβλήματος που δυστυχώς θα έχει εξέλιξη», δήλωσε ο κ.Kaul, προσθέτοντας «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενωθούν οι οικογένειες, αν και αυτό δεν αποτελεί δικό μας έργο. Θα επιχειρήσουμε να βοηθήσουμε τις αρχές προς αυτό τον τομέα, παρ’ ότι είναι πολύπλοκο».

Ο υπεύθυνος παιδαγωγικών προγραμμάτων για τα παιδικά χωριά SOS στη Βόρεια Ελλάδα, Γιώργος Μπασδάρης, αναφορικά με τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.500 σε ολόκληρη τη χώρα. «Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και οι μη κυβερνητικοί φορείς όπως είναι η ARSIS, το μεγάλο ποσοστό των ασυνόδευτων παιδιών στην πλειονότητα είναι αγόρια ηλικίας 14 ετών και πάνω, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό των κοριτσιών και των μικρών παιδιών», εξήγησε.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, από την πλευρά της πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για τα προσφυγόπουλα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά. Είναι όμως ένα μεγάλο ζήτημα τι γίνεται μ’ αυτά τα παιδιά».

Επιπλέον, η κ. Γούλα ανακοίνωσε πως μετά από συμφωνία με τον ΟΑΣΘ θα δημιουργηθεί στάση μπροστά από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά ώστε να εξυπηρετούνται με τα αστικά λεωφορεία οι εθελοντές όπως επίσης και κάποιοι από τους πρόσφυγες που επιθυμούν να μετακινηθούν.