Τις δικές τους καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες θα παρουσιάσουν μεθαύριο, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές της Βόρειας Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, το οποίο πραγματοποιείται για δέκατη χρονιά υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές 25 γυμνασίων και λυκείων από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Πέλλας, Κατερίνης, Βέροιας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πιερίας, Κοζάνης, Ημαθίας και Λευκάδας θα εκθέσουν τις υλοποιημένες ιδέες τους στο Mediterranean Cosmos της συμπρωτεύουσας από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Τα παιδιά, 15-18 ετών έχουν δημιουργήσει μια ευρεία γκάμα πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και επιχειρήσεις με περιβαλλοντική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία, ειδικά προς τους πρόσφυγες. Μεταξύ των προϊόντων που θα είναι προς πώληση, είναι αξεσουάρ για κινητά τηλέφωνα, χειροποίητα καλλυντικά, υγιεινά τρόφιμα αλλά και είδη διακόσμησης από πρωτότυπα υλικά.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν επίσης τις έξυπνες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που δημιούργησαν, διαδικτυακές υπηρεσίες, πρωτότυπους κάδους ανακύκλωσης και πολλά άλλα.

Συνολικά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» συμμετέχουν 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Η κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece αξιολόγησε τα 42 περίπτερα που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή 1η Απριλίου στην Αθήνα και θα κάνει το ίδιο και στην Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η καινοτομία, η ποιότητα, η παρουσίαση και η εκτιμώμενη απήχηση που μπορούν να έχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στην κοινωνία.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αναδειχθεί το «Καλύτερο Περίπτερο», η «Καλύτερη Ομάδα» και η πιο «Καινοτόμος Ιδέα». Επίσης θα απονεμηθούν και έπαινοι για επιμέρους τομείς όπως μάρκετινγκ, πολιτισμού, εκπαίδευσης κ.ά.

Στις 30 Απριλίου, οι ομάδες θα καταθέσουν τα business plan των επιχειρήσεών τους και μετά θα γίνει η επιλογή των δέκα «Εικονικών Επιχειρήσεων» που θα πάρουν την πρόκριση στον τελικό διαγωνισμό για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016» που θα γίνει τον Ιούνιο. Η ομάδα που θα κερδίσει, θα διαγωνιστεί στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του «Junior Achievement Europe», στις 25-28 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.