Συνεχίστηκε, αυτή την φορά, στην Ιεράπετρα της Κρήτης, η μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια, την οποία οργανώνει ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την 100% ελληνική εταιρία ΜΕΓΑ και τα Sani Sensitive η οποία υποστηρίζει ενεργά το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Από το εξειδικευμένο προσωπικό του «Καρέλλειου – Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Alzheimer & Συναφών Παθήσεων της Αποστολής» πραγματοποιηθήκαν στη περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, δωρεάν τεστ μνήμης σε 70 ανθρώπους άνω των 60 ετών. Επιπλέον, διεξήχθη ενημερωτική ομιλία σχετικά με την άνοια στη πόλη της Ιεράπετρας που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον δεκάδες πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Οι ενημερωτικές δράσεις σχετικά με την Άνοια που υλοποιεί η Αποστολή σε όλη την Ελλάδα, με την πολύτιμή συνδρομή της εταιρίας ΜΕΓΑ, έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και υπολογίζεται ότι τις έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες άτομα. Παράλληλα με τις ενημερωτικές ομιλίες χορηγούνται και τεστ μνήμης για πολίτες άνω των 60 ετών.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ.Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέφερε ότι «στόχος της πανελλαδικής αυτής εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου προκειμένου να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση της νόσου η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας. Και αυτό διότι, μόνο τότε οι φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Ο κ.Δήμτσας ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Υπέρτιμο και Έξαρχο Ανατολικής Κρήτης κ.Ευγένιο καθώς και την εταιρεία ΜΕΓΑ για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση της δράσης».

Η υπεύθυνη της Δομής κ.Ευθυμιοπούλου Κατερίνα επεσήμανε ότι «λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής πανελλαδικά, αυξάνονται και τα περιστατικά άνοιας, μεγάλος αριθμός των οποίων παραμένουν χωρίς διάγνωση ειδικά στην περιφέρεια. Μέσα από την εκστρατεία αυτή προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό σε συνεργασία πάντα με τους κατά τόπους φορείς».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, κλείνοντας την εκδήλωση, αφού εξήρε τη συνδρομή του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς σκοντά στο ποίμνιο τους και αρωγοί στις πραγματικές ανάγκες του, υπογράμμισε ότι και σε αυτή την ασθένεια ισχύει η ρήση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη ότι πρώτα θεραπεύει η αγάπη και μετά η επιστήμη, και ότι, κατά τόν Άγιο Παίσιο τον Αγιορείτη, η προσευχή, με την επανάληψή της και η δημόσια λατρείας της Εκκλησίας μας βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και της καλής νοητικής και πνευματικής λειτουργίας του ανθρώπου.

Η εκστρατεία θα συνεχιστεί σε άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, με έμφαση κυρίως στις ακριτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ.Κωνσταντίνος Δήμτσας είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.Ειρηναίο. Στην διάρκεια της συνάντησης τους αναζητήθηκαν μεταξύ άλλων τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η «Αποστολή» στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης ο κ. Δήμτσας επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο τον οποίο ενημέρωσε για τις υφιστάμενες δομές της «Αποστολής» και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις επικείμενες πιθανές δράσεις του Οργανισμού αυτού σε συνεργασία με τα Ιδρύματα και τους υφιστάμενους Φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.