Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς ο Πειραιάς, η Ειδομένη, αλλά και ανοιχτά κέντρα κράτησης, στα οποία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, «βράζουν».

Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων προσφύγων, ενώ την Τρίτη ανάλογα περιστατικά έγιναν στη Χίο και την Ειδομένη.

Την Τρίτη το απόγευμα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, ομάδες Ιρανών και Αφγανών διαπληκτίστηκαν, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα.

Την ίδια ώρα, νέα επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπου το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και πάνω από 11.000 χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η ένταση ξεκίνησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή επιχείρησαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική που έχουν κλείσει πρόσφυγες και να ξηλώσουν τα αντίσκηνα. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν μια ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.

Στον Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν πρόσφυγες, εκ των οποίων δύο με πιο σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, ενώ αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων.

 

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά φθάνει τα 5.800 άτομα.

Δραματικές συνθήκες επικρατούν στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό, που λειτουργεί ως πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων ζουν τους τελευταίους μήνες πάνω από 1.500 αλλοδαποί, ενώ στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ φιλοξενούνται αντίστοιχα 3.000 αλλοδαποί. Η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε στην προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο γήπεδο του χόκεϊ. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, η συμφωνία (σ.σ. λήγει σήμερα) καταστρατηγήθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπάρχει κυβερνητική απόφαση επέκτασής της για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα.

Συνάντηση για να καθορίσουν τη στάση τους θα έχουν αύριο Παρασκευή οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας. Μιλώντας στην εφημερίδα ο δήμαρχος Ελληνικού Γ. Κωνσταντάτος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνθήκες που επικρατούν στον πρόχειρο καταυλισμό του Ελληνικού και κυρίως στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και επεσήμανε ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν τους προσεχείς μήνες.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, οικογένειες μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αλγερία στοιβάζονται σε μικρές σκηνές που εφάπτονται η μία στην άλλη.

Στα κάγκελα και στα συρματοπλέγματα στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου υπάρχουν απλωμένα ρούχα, κουβέρτες, κ.λπ., ενώ καταλύματα έχουν στηθεί πρόχειρα και στον περιβάλλοντα χώρο, κάτω από το στέγαστρο μιας παλιάς πιάτσας ταξί, στην είσοδο των παλιών γραφείων αφορολόγητων ειδών (Duty Free) και αλλού. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό είναι αποπνικτική, ενώ, σύμφωνα με αστυνομικούς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμα και βιασμών σύμφωνα με την Καθημερινή, τα οποία αφενός μεν δεν καταγράφονται και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, σε συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Ιρανών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας.

Ο χώρος δεν αστυνομεύεται επαρκώς, καθώς σε ολόκληρη την εγκατάσταση περιπολούν ανά βάρδια περίπου 10 αστυνομικοί, οι οποίοι περιορίζονται σε ρόλο «επιτηρητών» και μπαίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου μόνο συνοδεία ΜΑΤ. Πηγές από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι απ’ όσους βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες, και διευκρινίζουν ότι δεν οδηγούνται σε κλειστές δομές (κέντρα κράτησης) ελλείψει χώρου. Την ευθύνη λειτουργίας της εγκατάστασης έχουν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.