Στον «άγνωστο πόλεμο» του Δημοσίου έχει μετατραπεί η καταγραφή των ΝΠΙΔ, αφού έξι χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή οι κυβερνήσεις αναζητούν τους φορείς-φαντάσματα που παραμένουν στο σκοτάδι.

Ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται ότι δεν μπορεί να απογράψει τον εαυτό του, αφού ύστερα από έξι χρόνια εξαγγελιών χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έστειλε… τελεσίγραφο σε άγνωστους παραλήπτες, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους. Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες προειδοποιεί ότι τα ΝΠΙΔ που δεν αποστείλουν στοιχεία έως τα τέλη Μαρτίου θα χάσουν την κρατική χρηματοδότηση. Στόχος του υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη είναι να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους φορείς που λαμ΄βανουν κρατική επιχορήγηση πάνω από 50% τους προϋπολογισμού τους και αρνούνται να απογραφούν.

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι οι άφαντες εταιρείες είναι 40-50 και συνδέονται κυρίως με κληροδοτήματα ή δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις. Η πρώτη απογραφή έγινε το 2011 επί του Γ. Ραγκούση και συνολικά καταγράφηκαν 900 ΝΠΙΔ, ενώ με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής απασχολούνταν 32.000 υπάλληλοι.

Στις 30 Απριλίου 2014 που έληγε το χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή των ΝΠΙΔ εντοπίστηκαν 500 φορείς που δεν είχαν απογραφεί, εκ των οποίων οι 155 αφορούσαν δημοτικές και αναπτυξιακές εταιρείες.

Φορείς που αναζητούνται

*Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που συνδέουν τη λειτουργία τους με την αξιοποίηση κληροδοτημάτων
*Δημοτικές Επιχειρήσεις και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου που έχουν έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες
*Οργανισμοί των ΟΤΑ που αξιοποιούν κατά κύριο λόγο κοινοτικά κονδύλια και λαμβάνουν τέλη από δημότες για την παροχή υπηρεσιών