Τη διαρκή συνεργασία της δημοτικής Αρχής με τους κατοίκους των Διαβατών για το θέμα του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δέλτα, κατά τη διάρκεια χθεσινής του συνεδρίασης, ενώ κατατέθηκε έγγραφο δέκα θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και την ενημέρωση των δημοτών.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, αναφερόμενος στα δέκα θέματα για το χρονικό διάστημα μετά την έλευση των προσφύγων στα Διαβατά, τόνισε πως ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη, αυξήθηκαν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, ξεκίνησε συνεργασία με εταιρία σεκιούριτι για τη φύλαξη των σχολείων, ενώ η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας με τουλάχιστον 20 άτομα προσωπικό θα τεθεί άμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, η μελέτη που κατέθεσαν οι κάτοικοι για εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος στα Διαβατά θα παρουσιαστεί στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, ενώ η βελτίωση του φωτισμού στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βεροίας θα λυθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακόμη, για το Κέντρο Υγείας Διαβατών ζητήθηκε η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου ενώ ο δήμος είναι σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας, έχουν γίνει επαφές να ξεκινήσει έγκαιρα η κωνωποκτονία, έχει μεριμνήσει για την πραγματοποίηση μυοκτονίας μέσα στο κέντρο μετεγκατάστασης κι επιπλέον, όπως πρόσθεσε ο κ. Φωτόπουλος, στο θέμα της ενημέρωσης υπάρχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για διενέργεια αυτοψιών κλιμακίου του στρατού σε άλλο χώρο στρατοπέδου πλησίον του οικισμού των Διαβατών τονίζοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε δεύτερο κέντρο στον δήμο μας».