Δύσκολη θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στις πρακτικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τεχνικά. Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Έχουμε καταλήξει στα βασικότερα σημεία που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας για να προκύψει κοινό ανακοινωθέν Ε.Ε.-Τουρκίας. Βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράτυπη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά. Καταλήξαμε ότι κάθε αίτημα ασύλου θα εξετάζεται χωριστά. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ελπίζουμε να συνεργαστούν όλες οι αρχές ασύλου της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος του δείπνου εργασίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων αλλά και γενικότερα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει στο έδαφός της. Θα πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Τη συμφωνία των χωρών της Ε.Ε.για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυριανή ημέρα (σήμερα) θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι».

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».