Οκτώμισι χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας θα είναι τις επόμενες ημέρες διαθέσιμες για τους πρόσφυγες, καθώς εννιά νέοι χώροι βρίσκονται σε φάση άμεσης ολοκλήρωσης.

Πρόκειται για ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, για την πρώτη επέκταση του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα, για κατασκήνωση του υπουργείου Γεωργίας στο Λαύριο, για το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο Θεσσαλίας, για τα παλαιά Σφαγεία Γιαννιτσών, για χώρους στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, καθώς και για τρεις χώρους στην Ήπειρο (Δολιανά, Φιλιππιάδα, Κατσικάς).

Σήμερα σε όλη τη χώρα οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 43.407, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς οι 8.648 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε μόλις 111. Στην Αττική φιλοξενούνται 11.936 πρόσφυγες στο Σχιστό, τον Ελαιώνα, τους χώρους του Ελληνικού, τον Άγιο Ανδρέα, τη Μαλακάσα, το Λαύριο και το λιμάνι του Πειραιά.

Στηn Λάρισα βρίσκονται 398 πρόσφυγες, στα Τρίκαλα 200, στις Θερμοπύλες 300 και στη Ριτσώνα 350.

Στηn Βόρεια Ελλάδα παραμένουν 21.575 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 10.500 βρίσκονται στο camp της Ειδομένης και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στα Διαβατά, στο Χέρσο Κιλκίς, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, τη Δράμα, τη Νέα Καρβάλη, την Ελευθερούπολη, την Κοζάνη και την Κόνιτσα.

Αύριο θα μεταφερθούν στην Ειδομένη κοντέινερ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις υπηρεσίες διερμηνείας και πληροφόρησης. Επίσης, στην περιοχή θα στηθεί κιόσκι πληροφόρησης, προκειμένου να ενημερώνει τους πρόσφυγες για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας.