«Το πλοίο πρέπει σήμερα να πάρει 1.500 άτομα κι άλλα τόσα αύριο», δήλωσε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς στη Χιώτικη εφημερίδα «Αλήθεια» φανερά χολωμένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Από χθες έχουμε διαρκείς επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ανοίξουν τα πλάνα εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής ή να εκτελεστεί έκτακτο δρομολόγιο, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση» ανέφερε ο Δήμαρχος αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην κυβέρνηση, γιατί χθες το βράδυ υπήρξαν στη Χίο 300 με 400 πρόσφυγες που δεν είχαν πού να πάνε. Κι αυτό γιατί όλοι οι υπό διάθεση στεγασμένοι χώροι ήταν πλήρεις.

Έντονα επικριτικός ήταν ο δήμαρχος και σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον συντονισμό για τη διαχείριση του προβλήματος.

«Απαιτείται συνεργασία. Είμαι στεναχωρημένος που δεν υπάρχει κοινός νους», είπε, βάζοντας επί τάπητος τους χειρισμούς που έγιναν για τη διαμόρφωση του hot spot στη ΒΙΑΛ. Εκεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου θα μπορούσαν να στεγαστούν μέχρι και 1.800 άτομα, όμως στη συνέχεια, η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό αυτό. Επίσης ο κ. Βουρνούς έθεσε ζητήματα που αφορούν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για την παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο, τη μη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, τη μη ολοκλήρωση περίφραξης και τέλος ερωτηματικά για τη διοχέτευση των ομβρίων.

Ο δήμαρχος, καταλήγοντας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν κι άλλοι κλειστοί χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι λύση στο πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ροές με τα πλοία.

Ας σημειωθεί ότι στη Χίο σήμερα και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 2.081 άτομα.