Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ επί σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο με στόχο να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη. Η επιχείρηση ξεκινάει την Παρασκευή.

Επειτα από συνομιλίες στις Βρυξέλλες που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύκτα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε το εξής:

-Ελλάδα και Τουρκία θα δρουν στις περιοχές που δρουν και σήμερα. «Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης», διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

-Τα νατοϊκά πλοία θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

-Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών , άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.

Γενικά αν το ΝΑΤΟ διασώζει ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας. Ακόμη ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα πέρυσι. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Πίεση φαίνεται ότι ασκήθηκε από συγκεκριμένες χώρες για να δεχθεί η Τουρκία τελικά τη δράση του ΝΑΤΟ. Την σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη συζήτησε χθες ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ανάλογη ανακοίνωση έγινε, από τη Μεγάλη Βρετανία και το γραφείο του Γάλλου Προέδρου.

Σημειώνεται ότιο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει τα σχέδια για αποστολή πλοίων στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τη συμφωνία.

«Έστειλα μία επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε ομόφωνα» είπε ο Πάνος Καμμένος σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Στην επιστολή ζητώ από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών» τόνισε.

Είπε ότι η Άγκυρα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να δεχτεί να φτάσει στην Ελλάδα η δύναμη του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία επιχειρεί να ανατινάξει τη συμφωνία» σημείωσε.

Επίσης ενημέρωσε σχετικά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον διευθυντή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου Αμερικής, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και τον προϊστάμενο του Γραφείου ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πάνο Καμμένο, ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας στην στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας, στράφηκε με πολύ σκληρό χαρακτηρισμό κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του, χαρακτηρίζοντας ως «bullshit» τις προτάσεις της και λέγοντας πως αυτή δεν θα βρει εφαρμογή στην πράξη.