Το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια σε συνεννόηση με την Αυστρία και η αθρόα έλευση νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τουρκία δοκιμάζουν τις αντοχές της Ελλάδας, ενώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνονται σχέδια για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ είναι στον αέρα μετά το μπλόκο της Τουρκίας και την ίδια στιγμή ένα διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στη Βιέννη, απουσία της Ελλάδας, καθώς αποφασίζουν για τα σύνορα  Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Οι Τούρκοι διακινητές εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες και απειλούν τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν άμεσα στην χώρα μας υπό τον φόβο του κλεισίματος των βόρειων συνόρων μας.

Όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο hotspot. Αλμυρός, Καλαμπάκα, Σκοτίνα, Κοζάνη βρέθηκαν μέσα σε μια νύχτα να δέχονται πρόσφυγες και από προχθες εκτυλίσσονται δραματικές σκηνές στον Πειραιά, την πλατεία Βικτωρίας, το Σχιστό, την Ειδομένη, αλλά και στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Σε ένα απέραντο hotspot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη.

Στο λιμάνι του Πειραιά έρχονται συνεχώς άνθρωποι από τα νησιά του Αιγαίου με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ όπου έχει στηθεί ένας μικρός – πρόχειρος καταυλισμός.

Οικογένειες, μικρά παιδιά γέμισαν το σταθμό επιβατών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πληρώσει πολλά χρήματα, και κρατούν στα χέρια τους εισιτήρια για πλοία και λεωφορεία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τα κέντρα φιλοξενίας στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Οι Σκοπιανοί άνοιξαν αργά χθες το απόγευμα τα σύνορα μόνο για τους πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ, όμως και αυτοί προωθούνται με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

Οι αρχές αναγκάστηκαν να ναυλώσουν λεωφορεία και να γυρίσουν πίσω στην Αθήνα κάποιους από τους πρόσφυγες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 40 λεωφορεία κινούνται στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, για το οποίο ωστόσο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους.