Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αποστολή «χωρίς καθυστέρηση» ισχυρής ναυτικής δύναμης, με σκοπό την παρακολούθηση των προσφυγικών κυμάτων που προέρχονται από την Τουρκία και την αντιμετώπιση των διακινητών.

To NATO αποφάσισε χθες ομόφωνα να παράσχει την υποστήριξή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ύστερα από κοινό αίτημα της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Η νατοϊκή επιχείρηση θα ξεκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στη Μεσόγειο ήδη βρίσκεται η υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2 (τέσσερα πλοία από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά).

Η διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα γίνεται από τη Γερμανία.

Τι θα κάνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ

-Η επιχείρηση θα κάνει αναγνώριση, παρακολούθηση και εποπτεία του παράνομου περάσματος στο Αιγαίο και θα είναι σε συνεργασία με την Frontex.

-Οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα παρεμβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης ούτε αναμένεται να κάνουν απευθείας επαναπροωθήσεις ή να σταματούν την πορεία των φουσκωτών. Ο σκοπός της παρουσίας τους είναι να παρακολουθούν τις κινήσεις των λαθροδιακινητών.

-Οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύει για την Τουρκία. Αυτό θα γίνεται από τα υπόλοιπα πλοία της ναυτικής διοίκησης.

-Όλα τα άτομα που θα συλλέγονται από την Τουρκία με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ θα επιστρέφονται στα εδάφη της.

Παραμένει ερώτημα τι ανταλλάγματα μπορεί να κατάφερε η Τουρκία να κερδίσει από τη Γερμανία για να δεχθεί κάτι τέτοιο που πλήττει τα συμφέροντά της.

Ακόμη και η υποχώρηση της Αθήνας αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβε ανταλλάγματα, όπως χαλαρότητα εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου στο ασφαλιστικό και την αξιολόγηση.

-Αν ένα πλοίο του ΝΑΤΟ εντοπίσει φουσκωτό θα ενημερώνει τη Frontex. Αν η βάρκα είναι στα Τουρκικά ύδατα όσοι επιβαίνουν θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Αν η βάρκα περάσει στα ελληνικά ύδατα θα μαζεύει τους πρόσφυγες το λιμενικό της Ελλάδας, στη συνέχεια στο πλοίο του ΝΑΤΟ και πάλι πίσω στην Τουρκία.