Την ανάγκη να ενταχθεί ειδική μέριμνα για τις γυναίκες πρόσφυγες στην πολιτική της ΕΕ, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων, μετά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την υποδοχή των γυναικών προσφύγων και των αιτουσών άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάση αυτών: Η πλειοψηφία των ατόμων που αιτούνται άσυλο εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου υποβάλλονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2015, μέσω θαλάσσης έφθασαν στην ΕΕ 1.015.078 άνθρωπου, σε ποσοστά 58% άνδρες, 17% γυναίκες, 25% παιδιά, ενώ από τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2016 παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των γυναικών προσφύγων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015: 49% άνδρες, 19% γυναίκες και 31% παιδιά.

Ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών προσφύγων αντιπροσωπεύει το 55% του συνόλου των προσφύγων που έφθασαν στην ΕΕ από την 1-1-2016 (21% γυναίκες και 34% παιδιά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, εάν έχουν υποστεί έμφυλη βία (π.χ. φυσική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή, απειλή για ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αναπτύσσει ήδη πρωτοβουλίες που άπτονται ζητημάτων ισότητας και αφορούν το προσφυγικό. Συγκεκριμένα η γγ Φωτεινή Κούβελα, αναγνωρίζοντας το προσφυγικό ως ζήτημα ύψιστης σημασίας, τονίζει ότι «οι δράσεις της ΓΓΙΦ και η ανάπτυξη πολιτικών για τις γυναίκες πρόσφυγες, ανήκουν στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της ΓΓΙΦ», επισημαίνοντας ότι «η ένταξη της διάστασης του φύλου στη διαδικασία χορήγησης ασύλου αποτελεί επιτακτική ανάγκη».