Τραγική είναι κατάληξη με το ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια άσκησης.

Δύο πιλότοι και ένας μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού επισήμως αγνοούνται και δεν έχουν βρεθεί ακόμη όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου.

Οι τρεις επέβαιναν στο  ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212ASW/EW, και μετείχαν σε βραδινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του σεναρίου «Αστραπή 2/16». Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, με αποστολή τον εντοπισμό στόχων επιφανείας στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου.

Το ίχνος του χάθηκε λίγο αργότερα και στις 04:05 εκδόθηκε ελληνική Νόταμ για έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Αμέσως μετά, κατά την συνήθη πρακτική της, η Αγκυρα εξέδωσε την δική της ΝΟΤΑΜ (Α0701/16), ζητώντας να αναφέρεται στις τουρκικές αρχές οποιοσδήποτε κινείται στην περιοχή.

Στην περιοχή έσπευσαν πλοία της άσκησης, ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερα SUPER PUMA και Σικόρσκι της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μέσω θερμικής κάμερας εντόπισαν το πρώτο ίχνος στις 04:40, σε βραχώδες σημείο της Κινάρου, στο οποίο βρέθηκαν και τα πρώτα συντρίμια.

Στις έρευνες μετέχουν επίσης δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, τις Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της Πυροσβεστικής. Τις έρευνες συντονίζει ο υποδιοικητής του Στόλου από την φρεγάτα Σπέτσες. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές, καθώς φυσούν δυνατοί δυτικοί άνεμοι.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, οι νυχτερινές ασκήσεις για τέτοιου είδους ελικόπτερα είναι συνήθης πρακτική. Το συγκεκριμένο Agusta Bell πετούσε σε ύψος 400 ποδών όταν χάθηκε.

To ελικόπτερο φαίνεται να έπεσε σε ορεινό όγκο κάτω από τον οποίο υπάρχει χαράδρα. Στις έρευνες συμμετείχαν και αλεξιπτωτιστές οι οποίοι κατέβηκαν από ελικόπτερα για να ξεκινήσουν έρευνες.

«Συλλυπητήρια δεν μπορώ να πω με μια έννοια γιατί είμαστε στην μέση μιας έρευνας είπε ο Δημήτρης Βίτσας στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Το ελικόπτερο Augusta Bell συμμετείχε στην άσκηση 16. Στις έρευνες συμμετείχαν και αλεξιπτωτιστές».

Μέχρι στιγμής δεν δίνονται εξηγήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, εξαιτίας του συμβάντος. Ο κ. Καμμένος ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα και μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά την Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη, για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε. Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».

Τα ελικόπτερα Augusta Bell ανθυποβρυχιακού πολέμου

Το πολεμικό ναυτικό διαθέτει αρκετά ελικόπτερα Augusta Bell ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Επιχειρεί από πολεμικά πλοία ή βάσεις ξηράς και μπορεί να φέρει μέχρι 2 τορπίλες MK46 και 1 πυροβόλο MG-3.

Οι κύριες αποστολές που αναλαμβάνει είναι εναντίον υποβρυχίων στόχων (ASW) (εντοπισμός και προσβολή), εναντίον στόχων επιφανείας (ASuW) (εντοπισμός και προσβολή), και επιτήρηση επιφανείας. Επιπλέον, αναλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR), μεταφοράς εξωτερικών φορτίων (VERTREP) και ειδικών επιχειρήσεων (ταχεία καταρρίχηση ανδρών Υ/κτ, ρίψη αλεξιπτωτιστών κ.λπ.).

Η πολύχρονη υπηρεσία των ελικοπτέρων ΑΒ 212 ξεκινά από την παραλαβή τους από το ΠΝ το 1979. Από τότε και επί 37 συνεχόμενα έτη τα Ε/Π ΑΒ 212 προσφέρουν αδιάλειπτα  τις υπηρεσίες τους στο Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας μέχρι τώρα συμμετάσχει επιτυχώς σε πλειάδα επιχειρήσεων και αποστολών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.