Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, σχετικά με την απόφαση του πρώτου να προβεί σε συμβολική κατάληψη των γραφείων των κυβερνητικών βουλευτών, μεθαύριο Παρασκευή, ύστερα από κοινή συνάντηση που θα προηγηθεί με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του νομού, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους αγρότες στο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος» στις 10:00 το πρωί.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας χαρακτηρίζει «πρωτάκουστη και προκλητική την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας να καλέσει σε κατάληψη στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκλεγεί στο νομό Μεσσηνίας». Προσθέτει δε, πως «ενέργειες τέτοιου είδους προσβάλλουν πρώτα απ’ όλα το κύρος του ίδιου του νομικού κόσμου και πλήττουν τον δημοκρατικό διάλογο». Τέλος, καλεί το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας «να άρει τη συγκεκριμένη απόφαση», καθώς «σε περιόδους κρίσης σαν κι αυτές που βιώνει η χώρα μας, οι επιστημονικοί σύλλογοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην δυναμιτίζουν το κλίμα, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες».

«Το σχέδιο νόμου μεροληπτεί υπέρ των νέων και των αδύνατων»

Εξάλλου, η κυβερνητική βουλευτής Μεσσηνίας και δικηγόρος Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, μη δυνάμενη να παρευρίσκεται στο γραφείο της την Παρασκευή, προκειμένου να δει και ν’ ακούσει από κοντά τους συναδέλφους της, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «…Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου διέπεται από κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης. Υιοθετεί ένα από τα πάγια αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των δικηγόρων. Οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές να είναι ανάλογες με το καθαρό εισόδημα καθενός. Από κρατικούς πόρους θα χορηγείται, σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, εθνική σύνταξη, που θα έχει ρήτρα ανάπτυξης. Η εθνική σύνταξη, θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εισφορές, που κάθε ασφαλισμένος έχει καταβάλλει. Τί πιο δίκαιο!

Όσον αφορά στον κλάδο μας, μετά από προτάσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων και των δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση των εισφορών, που καταβάλλονται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, για το 66% των ασφαλισμένων. Την επόμενη τριετία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση, που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θ’ αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1%, για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος. Έτσι, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ, 30% για όσους έχουν 30.000 ευρώ κ.ο.κ.

Είναι φανερό, ότι το σχέδιο νόμου μεροληπτεί υπέρ των νέων και των αδύνατων οικονομικά συναδέλφων μας. Προφανώς, τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων, δεν είναι ίδια με εκείνα των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Πρωτίστως, πρέπει να προστατευτεί το 80% των συναδέλφων μας, που δηλώνουν καθαρό εισόδημα γύρω στα 12.000 ευρώ. Διερωτώμαι, τί θα γινόταν, εάν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, είχε υιοθετηθεί η πρόταση Γιουνκέρ, με την οποία είχαν συνταχθεί μεγάλα δικηγορικά γραφεία και κάποιοι Δικηγορικοί Σύλλογοι! Ένα είναι βέβαιο: δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε για λύση, ούτε του ασφαλιστικού, ούτε κανενός άλλου προβλήματος, από αυτά που ταλανίζουν τη χώρα μας…»

Στο μεταξύ, το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας απέκλεισαν σήμερα οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, κάνοντας για δεύτερη φορά συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ζητεί την απόσυρση του προσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης, με στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις. Για το λόγο αυτό καλεί, για άλλη μια φορά, σε κοινή συνάντηση τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του νομού, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους αγρότες στο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος», μεθαύριο Παρασκευή, και στη συνέχεια διαδήλωση και συμβολική κατάληψη των γραφείων των κυβερνητικών βουλευτών.

«…Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου διέπεται από κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης. Υιοθετεί ένα από τα πάγια αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των δικηγόρων. Οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές να είναι ανάλογες με το καθαρό εισόδημα καθενός. Από κρατικούς πόρους θα χορηγείται, σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, εθνική σύνταξη, που θα έχει ρήτρα ανάπτυξης. Η εθνική σύνταξη, θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εισφορές, που κάθε ασφαλισμένος έχει καταβάλλει. Τί πιο δίκαιο!

Όσον αφορά στον κλάδο μας, μετά από προτάσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων και των δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση των εισφορών, που καταβάλλονται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, για το 66% των ασφαλισμένων. Την επόμενη τριετία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση, που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θ’ αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1%, για κάθε πρόσθετα 1000 ευρώ εισοδήματος. Έτσι, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ, 30% για όσους έχουν 30.000 ευρώ κ.ο.κ. Επισυνάπτω σχετικό πίνακα.

Είναι φανερό, ότι το σχέδιο νόμου μεροληπτεί υπέρ των νέων και των αδύνατων οικονομικά συναδέλφων μας. Προφανώς τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων, δεν είναι ίδια με εκείνα των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Πρωτίστως πρέπει να προστατευτεί το 80% των συναδέλφων μας, που δηλώνουν καθαρό εισόδημα γύρω στα 12.000 Euro. Αναρωτιέμαι, τί θα γινόταν, εάν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, είχε υιοθετηθεί η πρόταση Γιουνκέρ, με την οποία είχαν συνταχθεί μεγάλα δικηγορικά γραφεία και κάποιοι Δικηγορικοί Σύλλογοι! Ένα είναι βέβαιο: δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε για λύση, ούτε του ασφαλιστικού, ούτε κανενός άλλου προβλήματος, από αυτά που ταλανίζουν τη χώρα μας…».

Στο μεταξύ, το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας απέκλεισαν σήμερα οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, κάνοντας για δεύτερη φορά συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ζητεί την απόσυρση του προσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης, με στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις. Για το λόγο αυτό καλεί, για άλλη μια φορά, σε κοινή συνάντηση τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του νομού, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους αγρότες στο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος», μεθαύριο Παρασκευή, και στη συνέχεια διαδήλωση και συμβολική κατάληψη των γραφείων των κυβερνητικών βουλευτών.