Τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το ασφαλιστικό ζητούν από τον υπουργό Εργασίας οι δικηγόροι οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Με έγγραφη αίτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, ζητεί να «μας  χορηγηθούν αμελλητί πλήρη αντίγραφα των εκπονηθεισών –κατά τη δημόσια δήλωσή του υπουργού,  – αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό σύστημα, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα».

Αναπτύσσοντας σειρά νομικών επιχειρημάτων οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι «στοιχειοθετείται υποχρέωση οφειλομένης ενέργειας της Διοίκησης προς χορήγηση των αιτουμένων στοιχείων».

Μάλιστα, στην αίτηση τους επικαλούνται δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού από τις οποίες προκύπτει , όπως αναφέρουν,  «ότι υφίστανται ειδικές  αναλογιστικές μελέτες για το νέο σύστημα καθώς και ότι η γενική αναλογιστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από πλευράς Υπουργείου, εκκρεμεί όμως η έγκρισή της».

«Το ασφαλιστικό είναι δημευτικού χαρακτήρα εισφοροδοτική επιβάρυνση»

Οι δικηγόροι είναι κατηγορηματικοί πως «το προταθέν κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επιβάλει δημευτικού χαρακτήρα εισφοροδοτική επιβάρυνση, καθώς –σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις- αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος από το προϊόν της εργασίας του δικηγόρου και του αποστερεί τα αναγκαία μέσα διαβίωσης». Επιπλέον αναφέρουν στο έγγραφο τους ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συνιστούν δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματός του δικηγόρου επί του προϊόντος της εργασίας του και αντίκεινται στις θεμελιώδεις αρχές της επιβάρυνσης αναλόγως προς την εισφοροδοτική ικανότητα, της ανταποδοτικότητας, της προστασίας της περιουσίας, της αναλογικής ισότητας και της αναλογικότητας (Συντ. 2 παρ. 1, 4 παρ. 5, 5 παρ. 1, 17, 22 παρ. 1& 5, 25 παρ. 1)και άρθρο 1 1ου ΠΠ ΕΣΔΑ)».

Τέλος, δεν παραλείπουν, απευθυνόμενοι στον υπουργό, να επισημάνουν τον σημαντικό  ρόλο που διαδραματίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζετε ότι μεταξύ των σκοπών του Δικηγορικού Συλλόγου περιλαμβάνεται η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος καθώς και η παρέμβαση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού ενδιαφέροντος που ενδιαφέρει το δικηγορικό σώμα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, ή οικονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 90 ΚωδΔικ, πρβλ. ΣτΕΟλομ. 3632/2015, 4576/1977, 2257/2014)».