Έκτακτο σχέδιο για να αποτραπεί πιθανή μετακίνηση αγροτικών μηχανημάτων από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας έχει εκπονήσει η Ελληνική Αστυνομία.

Οι αγρότες θέλουν να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή πορεία με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα μια πρώτη αστυνομική ζώνη θα στηθεί η στις εισόδους του νομού Αττικής, η δεύτερη περιμετρικά του Λεκανοπεδίου και η τρίτη και τελευταία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στόχος των αστυνομικών είναι να εμποδίσουν αγρότες να μπουν με τα τρακτέρ τους στην Αττική και ταυτόχρονα, να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διαδηλωτές από τα μπλόκα της Αττικής να κινηθούν αιφνιδιαστικά με τα αγροτικά μηχανήματά τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Θα υπάρχουν αστυνομικοί στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας, το Παλατάκι Χαϊδαρίου, τον Αλιμο, τον Σταυρό Αγ. Παρασκευής, τον κόμβο Κατεχάκη, ενώ έλεγχοι προβλέπονται και στο λιμάνι του Πειραιά για το ενδεχόμενο αγρότες –κυρίως από την Κρήτη– να επιχειρήσουν να μεταφέρουν με πλοία τα τρακτέρ τους στην Αττική.

«Δεν πρέπει να μας βάζουν απέναντι από τις κοινωνικές τάξεις», δήλωσε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA o αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας, εν όψει της καθόδου των αγροτών την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο κ. Μπαλάσκας αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα των αγροτών, λέγοντας: «Είμαστε παιδιά αγροτών. Ειδικά στα ΜΑΤ τα περισσότερα παιδιά οι γονείς τους είναι αγρότες. Παίρνουν τις άδειές τους για να πάνε να τους βοηθήσουν να μαζέψουν ελιές, να τους βοηθήσουν στα χωράφια».

Πρόθεση των αστυνομικών, όπως είπε, είναι να μην υπάρξει αντιπαράθεση με τους αγρότες, ωστόσο επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους.

«Λέμε ότι όταν διαταχθούμε κάνουμε τη δουλειά μας. Απλά αυτοί που θα δώσουν τις εντολές και τις διαταγές θα πάρουν και το τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ασφαλιστικό θίγει και τους αστυνομικούς: «Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ είναι μικρής ηλικίας και είναι παιδιά που δουλεύουν για 680 ευρώ. Συν τοις άλλοις με το ασφαλιστικό θα συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημά τους και θα πέσουν ακόμη πιο κάτω. Χάνουν τα Ταμεία τους. Συν τοις άλλοις αυτοί εκεί οι κύριοι και οι κυρίες είναι οι πατεράδες τους και οι μανάδες που κατά πάσα περίπτωση και αυτό που επιθυμούμε είναι να έρθουν να διαδηλώσουν ειρηνικά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός της αστυνομίας για το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα την Παρασκευή ο κ. Μπαλάσκας είπε πως η πληροφόρηση που έχει «είναι ότι αν υπάρξει πρόβλημα, εκείνη τη στιγμή θα γίνει σχεδιασμός και θα αντιμετωπιστεί επί τόπου», ενώ ανέφερε ότι και από την πλευρά των αγροτών, σύμφωνα με την πληροφόρησή του, δεν υπάρχει διάθεση να συγκρουστούν.