Διατηρούν τη σκληρή στάση τους οι αγρότες οι οποίοι ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα σε δύο μέρες, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, για να στρατοπεδεύσουν στο Σύνταγμα ενάντια στο Ασφαλιστικό.

Απέναντί τους το σχέδιο της Αστυνομίας και η κυβέρνηση, που ετοιμάζει την άμυνά της για να εμποδίσει την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα. Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «ο διάλογος με τους αγρότες δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση» και τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τα οχήματα που εισέρχονται στην πόλη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η αστυνομία δεν θα επιτρέψει να μπουν τρακτέρ στο Σύνταγμα. Σήμερα αναμένονται και όσα θα πει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα των αγροτών.

Το σχέδιο της αστυνομίας

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν οι αγρότες για να κατέβουν στην Αθήνα θα είναι αυτή που θα καθορίσει τη μέθοδο που θα επιλέξει η Αστυνομία για να τους εμποδίσει.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αστυνομία θα περιμένει τους αγρότες στα διόδια Αφιδνών, στην Ελευσίνα, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής και στο λιμάνι του Πειραιά.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ενισχυμένο μπλόκο θα υπάρχει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες θα πρέπει να σταθμεύσουν είτε στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, είτε στη Λεωφόρο Αθηνών. Από εκεί οι αγρότες θα πρέπει να βρουν διαφορετικό μέσο, για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας ειδάλλως θα φτάσουν μέχρι εκεί πεζή.

Χθες υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση ενός εκ των συντονιστών στα μπλόκα της Θεσσαλίας, Βαγγέλης Μπούτας με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο κ. Μπούτας του ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος στην πόλη για 100 τρακτέρ, ως συμβολική παρουσία των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Έπειτα από συζητήσεις ο αριθμός αυτός έπεσε στα 50 και η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει σήμερα στο αίτημα του κ. Μπούτα.

Δεν θέλουν σύγκρουση με τους αγρότες οι αστυνομικοί

Καμία σύγκρουση δεν θέλει η αστυνομία με τους αγρότες όπως διεμήνυσε χθες μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Σταύρος Μπαλάσκας.

«Το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών. Είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες. Είναι άγνωστο αν θα πειθαρχήσουν πολλοί αστυνομικοί στην εντολή της Παρασκευής» είπε ο κ. Μπαλάσκας.

0