Έξι χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων της Β.Α Αττικής κατά των διοδίων έντεκα πολίτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων της περιοχής, κρίθηκαν αθώοι  από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για σωρεία κατηγοριών που αφορούσαν την συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία στον σταθμό διοδίων Αφιδνών.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν ο Μανώλης Γλέζος, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Χρήστος Καραμάνος.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασία, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες, κάτοικοι και φορείς του Ωρωπού και μέλη του Κινήματος “Δεν πληρώνω”, ο  κ. Γλέζος υποστήριξε πως οι διαμαρτυρίες και το κλείσιμο των διοδίων ήταν αποφάσεις γενικών Συνελεύσεων και πως οι κατηγορούμενοι δεν προκάλεσαν φθορές ούτε άσκησαν βία. Ο υπουργός Μεταφορών , από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών δεν είδε καμία βίαιη πράξη ή προτροπή σε άσκηση βίας. Όσο για τον κ. Καραμάνο τόνισε, μεταξύ άλλων,  στην κατάθεση του πως σε κάθε κινητοποίηση ήταν παρούσα η Τροχαία και ότι οι συμμετέχοντες έδιναν ενημερωτικά φυλλάδια . Επιπλέον, υποστήριξε πως η θετική απήχηση που είχαν οι κινητοποιήσεις ήταν αυτό που οδήγησε την εταιρία να υποβάλλει μηνύσεις και όχι η διάπραξη αδικημάτων.

Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για φθορά ξένης ιδιοκτησίας , παρακώλυση κυκλοφορίας, προτροπής σε βία κατηγορίες οι οποίες απαγγέλθηκαν σε βάρος τους μετά από μήνυση της εταιρίας που διαχειρίζεται τα διόδια. Πάντως, οι μάρτυρες κατηγορίας καταθέτοντας στο δικαστήριο είπαν πως οι έντεκα πολίτες πράγματι μετείχαν στις κινητοποιήσεις ωστόσο ουδέποτε προέτρεψαν σε άσκηση βίας ή σε ενέργειες που θα προκαλούσαν φθορές.