Ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης προχωρεί σε μια σειρά πλούσιων εκδηλώσεων, οργανώνοντας την φετινή «Καστρινή Αποκριά ». Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου με τον αγώνα δρόμου τρέχω για την Καστρινή Αποκριά και ολοκληρώνονται την Καθαρή Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους του δήμου και της Περιφέρειας ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τονίσθηκε από τους οργανωτές ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οι γιορτές αυτές – γνήσια λαϊκές – μπορούν, έστω και για λίγο, να αλλάξουν τη διάθεση των δημοτών και να τους δώσουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα γίνει ο αγώνας δρόμου -διαδρομή 3.000 μέτρων εντός της πόλης με αφετηρία τον χώρο μπροστά από τη Βασιλική του Αγ. Μάρκου για την προώθηση της Καστρινής Αποκριάς με την ενεργή συμμετοχή πολιτών σε συνδυασμό με φιλανθρωπικό σκοπό αφού τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν σε 2 φιλανθρωπικούς Συλλόγους της πόλης (Παιδικά χωριά SOS – Δικαίωμα στη ΖΩΗ) ενώ μετά το τέλος του αγώνα θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία στο κέντρο της πόλης στα Λιοντάρια.

Από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, 2016 η Φιλαρμονική του Δήμου, ομάδα Ξυλοπόδαρων, Ζογκλέρ Πρόσκοποι και Εθελοντές του Δήμου, επισκέπτονται τα Δημοτικά Διαμερίσματα και όμορους Δήμους και μεταφέρουν το κλίμα της Καστρινής Αποκριάς και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, 2016 στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική βραδιά.

Επίσης την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου θα γίνει το 7ο παιδικό κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ενώ την Τσικνοπέμπτη στην πλατεία Καλλεργών οργώνεται μεγάλο αποκριάτικο πάρτι. Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα δοθεί αποκριάτικη συναυλία της φιλαρμονικής του δήμου Ηρακλείου στον θεατρικό σταθμό και την επομένη, συναυλία με την Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την χορωδία Μαλίων.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου, 2016 οργανώνεται το 4ο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δοθεί συναυλία του Εθνικού Ωδείου Ηρακλείου στον θεατρικό σταθμό .

Ακολουθούν τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Μαρτίου δυο συναυλίες με το Μουσικό Σύνολο «Νόστιμoν Ημαρ» και με το γυναικείο μουσικό συγκρότημα μπομπα «The Muffins» αντίστοιχα.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την Καστρινή αποκριά στα βάθη των αιώνων με την καταγραφή κάθε μορφής εκδηλώσεων της καστρινής αποκριάς από το 1300 έως σήμερα.

Έτσι θα παρουσιασθεί η πορεία και η εξέλιξη μέσω εικόνων – διαφανειών – αρχείων ταινιών κλπ. Σε συνεργασία με μελετητές και ανθρώπους που έχουν ερευνήσει στοιχεία της Αποκριάς από την περίοδο της Βενετοκρατούμενης Κρήτης μέχρι σήμερα ενώ στην εκδήλωση γίνει από τους μελετητές η παρουσίαση της έρευνας τους στο κοινό της πόλης. Ακόμη το ίδιο βράδυ θα δοθεί συναυλία στον Θεατρικό Σταθμό με αποκριάτικες καντάδες από την χορωδία «Ιωνία Αηδών».

Επίσης, την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη καντάδα στους πεζόδρομους και τις πλατείες της πόλης. Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 16: 00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων από την Λεωφόρο Καλοκαιρινού για να καταλήξει στην πλατεία Ελευθέριας. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, 2016 θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικες εκδηλώσεις και κούλουμα από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Παλιανής, Δαφνών, 3ου και 4ου δημοτικού διαμερίσματος.