Βήμα πίσω από τα αιτήματά τους για το Ασφαλιστικό δεν κάνουν οι αγρότες που κλιμακώνουν μέρα με τη μέρα τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται για την κάθοδό τους την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Οι αγρότες αποφάσισαν χθες να κλείσουν επ’ αόριστον τα Τέμπη από τις 12 σήμερα το μεσημέρι. Οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου μαζί με τους αγρότες από τη Μικροθήβα έδωσαν στη δημοσιότητα συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, με τελικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου είναι προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τις 6 το απόγευμα

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας προχώρησε από χθες στις 16:30 σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιτίας των μπλόκων, οι οποίες έχουν ισχύ μέχρι τις 18:00 σήμερα.  Στα Τέμπη απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων που κινούνται από Αθήνα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη από τον Κόμβο Γυρτώνης μέχρι τα όρια με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη
Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία, θα εκτρέπονται :

-Είτε από τον Α/ Κ Γυρτώνης (χ/θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε) θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε στο ύψος του κόμβου Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500 του Π.Α.Θ.Ε),

-Είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Θεσσαλονίκης και θα εισέρχονται στη Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση προς Κοζάνη
– Όλα τα οχήματα που κινούνται στη νέα εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης με κατεύθυνση προς την Κοζάνη , θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Δελερίων και μέσω της επαρχιακής οδού Τυρνάβου – Δελερίων – Αργυροπουλίου, θα εισέρχονται ξανά στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου.

Κατεύθυνση προς Λάρισα
– Όλα τα οχήματα που κινούνται στη νέα εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης με κατεύθυνση προς τη Λάρισα , θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και μέσω της επαρχιακής οδού Αργυροπουλίου – Δελερίων – Τυρνάβου θα εισέρχονται ξανά στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης Δελερίων.

Ποια είναι η εικόνα στα μπλόκα

Κλειστό παραμένει και σήμερα για ένατη συνεχή μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 30 χλμ, σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αγρότη Βισαλτίας, μέλους της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιου Λίτου.

Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο φαίνεται να έχουν παγιώσει την τακτική ανοίγματος των συνόρων αργά το βράδυ για τα ΙΧ οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία. Πάντως, η κατάσταση στον Προμαχώνα μυρίζει μπαρούτι, καθώς οδηγοί φορτηγών, προερχόμενοι από την γείτονα, δηλώνουν αγανακτισμένοι. Ενδεικτικό της έντασης είναι περιστατικό που συνέβη στις 02.30, όταν πέντε οδηγοί νταλίκας έσπασαν τις μπάρες στα ελληνικά σύνορα και κινούμενοι με τα οχήματά τους προς τις αστυνομικές δυνάμεις πριν το μπλόκο των αγροτών, έδειξαν αποφασισμένοι να περάσουν.

«Ήταν μια πρωτοφανής κίνηση και είναι αλήθεια ότι όλοι τρομάξαμε» δήλωσε ο κ. Λίτος και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε την κατάσταση στα άκρα και να παλέψουμε αν χρειαστεί. Αυτό δεν θα επαναληφθεί».

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, άνοιξε από αργά χθες τη νύχτα έως και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε αναμένεται να κλείσει εκ νέου.

* Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20/1 η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.

* Στις 12:00 ολοκληρώνεται η 24ωρη κινητοποίηση του αποκλεισμού στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Θα αφήσουμε ανοιχτά λίγες ώρες και μετά θα κλείσουμε και πάλι τουλάχιστον έως αργά το βράδυ» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και στη Δοϊράνη, στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός για τις ώρες 13:00-15:00 και 20:00-22:00, ενώ στο δεύτερο η διέλευση θα παραμείνει αποκλεισμένη τις ώρες 18:00-22:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα καθηλωμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 και θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή, 12/2, σύμφωνα με δήλωση του αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη, επικεφαλής του συντονιστικού. Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη σε γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που τάσσεται υπέρ της καθόδου στην Αθήνα, ετέθη το θέμα της μορφής των κινητοποιήσεων για μετά τις 13 Φεβρουαρίου. «Μέχρι να έχουμε νεότερα από το …μέτωπο της κυβέρνησης και να δούμε τι θα γίνει με τα νομοσχέδια, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στα μπλόκα μας καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός» τόνισε ο κ. Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό βρίσκεται σήμερα για ένατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ, ενώ μέλη της συντονιστικής που εκφράζουν «απογοήτευση για την πολυγλωσσία στον κλάδο», επισήμαναν: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να κινηθούμε ενωμένοι, προκειμένου να φέρουμε θετικά αποτελέσματα στον κόσμο που μας πίστεψε και βγήκε στον δρόμο».

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία) καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00. Η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κινητοποιήσεις και κλείσιμο διεύλευσης στους κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου 17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Σημειώνεται ότι στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι 24ωρος, από τις 10:00 το πρωί. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του τελωνείου των Ευζώνων.

* Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι οδηγοί περισσοτέρων των 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, «σήμερα ο αποκλεισμός θα είναι έως τις 18.00».

* Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι τα μπλόκα από συνολικά 700 και πλέον τρακτέρ είναι στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός. Η συντονίστρια της εκεί κινητοποίησης Διαμάντω Κρητικού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα συνεχίσουμε τους πολύωρους αποκλεισμούς με ένταση».

Τέλος, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο έχει ως εξής:

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης, με την πΓΔΜ, 10:00-23:00 και 11:00-23:00

Στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα

Στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00

Στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 12:00 έως και τις 14:00.