«Προς όλους αυτούς που αναρωτιούνται γιατί οι μουτζαχεντίν του ISIL δεν μπορούν να δράσουν στην Παλαιστίνη, να τους ότι φυσικά και μπορούν… Αν πάω εγώ εκεί και τον Χάνιμπαλ Λέκτερ θα τον κάνω να μοιάζει με… γατάκι».

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Μισράντ Μπεκτάσεβιτς, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, και συμπεριλαβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του. Προέρχονται από αναρτήσει που είχε κάνει παλιότερα στο Facebook.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης ο «Μάξιμος» ήταν καταχωρημένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ως ύποπτος για ισλαμιστική τρομοκρατία.

Μέσα από τη δικογραφία που παρουσιάζει το Έθνος προκύπτουν αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση και τις προθέσεις του Μάξιμου.

Ο Μισράντ και ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης είχαν φτάσει αεροπορικώς στην Αθήνα από τη Σουηδία στις 22 Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας τα νόμιμα σουηδικά τους διαβατήρια. Έμειναν δύο μέρες στην Αθήνα και στη συνέχεια πήγαν με ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό να περάσουν στην Τουρκία και τελικό προορισμό τους τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS.

Στην απολογία τους δεν παραδέχτηκαν τις σχέσεις τους με τους τζιχαντιστές, αλλά υποστήριξαν ότι έκαναν τουρισμό στην Ελλάδα.

«Πήραμε ένα καλό αστέρι» μαζί μας. Είναι Βόσνιος με σουηδικό διαβατήριο, μπορεί να πηγαινοέρχεται και να πολεμήσει για εμάς» είναι ένα από τα μηνύματα που έχουν αλιεύσει οι ειδικοί από την ψηφιακή ανάλυση μελών του ISIS στη Συρία.

Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ και Κροατίας, που είχε δημοσιεύσει το 2006 το Associated Press, 2006, ο τότε 19χρονος Μάξιμος είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της στο Ιράκ Αλ Ζαουάχρι.  Ο ίδιος και οι συνεργοί του σκόπευαν να κάνουν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο της ευρωπαϊκής πρεσβείας.

Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη που εξέτισε στη Βοσνία και στη συνέχεια σε φυλακή της Σουηδίας, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 2011.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία αντάλλασσε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα με έναν χρήστη διαδικτύου «irhabi007». Αυτή η συνεργασία προκάλεσε τον ενδιαφέρον της βρετανικής MI6 και τον εντοπισμό του στη Βοσνία.

Στην απολογία του αρνήθηκε κάθε κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι κατηγορείται για το παρελθόν του. «Έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και κυρίως μας ενώνει η πίστξη» είπε για τον συνταξιδιώτη του εκφράζοντας την απορία γιατί συνελήφθη σε ένα «δημοκρατικό κράτος» για δύο μαχαίρια. «Εγώ πήγα το φίλο μου στην Ακρόπολη, στον Παρθενώνα και είπε εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Τι να του πω τώρα που με φυλακίζουν για δύο μαχαίρια» είπε.