Χίλιες σκηνές παρέλαβε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως μέρος της συνεισφοράς της βρετανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να αντιμετωπίσουν το κύμα προσφύγων και μεταναστών.

«Η Βρετανία ανταποκρίθηκε άμεσα στο ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι «στις 3 Φεβρουαρίου ο Βρετανός επιτετραμμένος Αντριου Στάουντον βρέθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη για την παράδοση μέρους της υλικοτεχνικής βοήθειας».

Η βοήθεια περιλαμβάνει σκηνές και ειδικά δάπεδα, ηλεκτρογεννήτριες, ηλιακά φωτιστικά, στρώματα και υπνόσακκους. Για την επιτυχία της αποστολής συνεργάστηκαν στενά εκπρόσωποι του βρετανικού υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα και του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα παραδώσαμε στις ελληνικές αρχές ένα μεγάλο τμήμα υλικοτεχνικής βοήθειας το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στήριξης της Βρετανίας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Συνολικά η βρετανική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει πάνω από 19 εκατ. στερλίνες μέσω προγραμμάτων προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Ερυθρό Σταυρό και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε και κατανοούμε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η Ελλάδα λόγω του τεράστιου κύματος προσφύγων και μεταναστών και είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι απλοί Έλληνες πολίτες ανταποκρίθηκαν στην κρίση αυτή», δήλωσε ο Βρετανός Επιτετραμμένος κατά την παράδοση του υλικού στον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Στάουντον αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνολικής λύσης, λέγοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει και τις αιτίες και τα συμπτώματα του προβλήματος. Κι αυτό σημαίνει συμβολή στην σταθεροποίηση των χωρών από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες, στην επίλυση της κρίσης στη Συρία, στη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, στην εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη τραγωδία, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο (όπου το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έχει ήδη διασώσει πάνω από 6.500 συνανθρώπους μας) και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως συνέβη σήμερα».

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι «η Βρετανία έχει διαθέσει περίπου 55 εκατομμύρια στερλίνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Από αυτό το ποσό, 19 και πλέον εκατομμύρια στερλίνες έχουν διατεθεί στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Βρετανία έχει την πρωτοβουλία για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους ανήλικους πρόσφυγες όπου 10 και πλέον εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν για την στήριξη παιδιών, προσφύγων και μεταναστών, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τις ιδιαίτερες ανάγκες παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους ή είναι ασυνόδευτα και αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους».