Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, το παρασκήνιο πυκνό και οι κινήσεις που γίνονται με σφραγισμένους φακέλους και ανακοινωθέντα φανερώνουν ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι σε οριακό σημείο.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε στην Σύνοδο σφραγισμένο φάκελο, τον οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, χωρίς προς το παρόν να γίνει περαιτέρω χρήση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες με το υλικό του φακέλου υποστηρίζεται ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παραβρέθηκε στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήταν προσωπικοί, όπως γράφτηκε στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των προκαθημένων στο Σαμπεζύ, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει ενοχληθεί από την εξουσία που θέλει να δώσει ο Πατριάρχης στο γραφείο του στην Ελλάδα.

Ο κ. Ιερώνυμος δείχνει να μην δέχεται τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη στην Αθήνα, τον παλιό συνεργάτη του και νυν Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και μάλιστα η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου είναι πολύ δύσκολη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση από το Φανάρι, ενώ έρχονται στο προσκήνιο  πολύ έντονα προβλήματα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.